تنظیم قرارداد
حتی یک کلمه نیز در انواع تنظیم قرارداد تجاری و غیرتجاری مهم و تاثیرگذار است؛ به همین خاطر، تنظیم قراردادهای تخصصی همیشه از جمله وظایف و فعالیتهای متخصصان حقوقی و وکیلان دادگستری بوده است. گفتنی است که تنظیم و نگارش قرارداد انواع گوناگونی دارد و هر نوع آن، با اصول و مادههای خاصی همراه است.
تنظیم قرارداد تجاری یا غیرتجاری با روشها و شیوههای گوناگونی دنبال میشود؛ هر شخصی مطابق با نیاز خود به تنظیم قرارداد حقوقی، باید اصول و مقررات مربوط به آن تنظیم قرارداد را بصورت دقیق بررسی کند.
ما در این مقاله، قصد داریم اصول تنظیم و نگارش قرارداد را بصورت صفر تا صدی آموزش دهیم؛ شما پس از مطالعه این مقاله خودآموز، قادر خواهید بود که تنظیم قراردادهای رسمی خود را با کمترین خطا انجام دهید.
قرارداد و تنظیم قرارد چیست؟
براساس ماده 183 قانون مدنی، نوشتن قرارداد و تنظیم قرارداد یک تعهد چندجانبه است که میان دو یا چند شخص حقیقی یا حقوقی اتفاق میافتد. تنظیم قرارداد یک برگه تعهدآور است که معمولا در حضور شاهدان گوناگون امضا میشود و پس از تایید آن، طرفین متعهد هستند که همه مواد و جزییات آن را بصورت دقیق عملی کنند وگرنه موظف به پرداخت جریمه خواهند شد.
اگر بخواهیم از جهت عملی تنظیم قرارداد را بررسی کنیم، باید بگوییم نگارش قرارداد بخشی از یک معامله است که پس از انجام همه مذاکرات و پایان بحثهای چندجانبه، بصورت رسمی و کاغذی منعقد میشود؛ تنظیم قراردادها با تکنیکها و روشهای گوناگونی رسمی میشوند و پس از رسمی شدن، بر اساس جزئیات، شامل پیگرد و پیگیری قانونی خواهند بود.
تنظیم قرارداد رسمی چه لزومی دارد؟
همانطور که در بخش قبلی نیز گفتیم، تنظیم قرارداد برگه تعهد آوری است که در پایان هر تصمیمگیری دوجانبهای، نوشته خواهد شد. قراردادها از جهات گوناگونی حائر اهمیت هستند.
در درجه اول، تنظیم قرارداد، الزاماتی قانونی برای طرفین ایجاد میکنند و هر دو طرف معامله را پایبند به انجام تعهدات خود خواهند کرد. علاوه بر این مورد، نگارش قرارداد رسمی و رعایت همه مادههای آن، به اشخاص کمک میکند که انتظارات خود را بصورت کتبی در نوشتن قرارداد نیز در بیاورند؛ در نتیجه، هیچ گزینهای از خاطر نمیرود و همه چیز بصورت دقیق ضبط میشود.
در ایام گذشته، قراردادنویسی و نوشتن قرارداد چندان مرسوم نبود و فرایندهای مربوط به قرارداد به صورت کلامی و شفاهی به پیش میرفت؛ عقد قرارداد و نوشتن قرارداد شفاهی، متاسفانه با خطاهای گوناگونی همراه خواهد بود و در نهایت، رسالت یک قرارداد رسمی کتبی را نخواهد داشت.
چگونگی نگارش قرارداد رسمی
پیش از آنکه به سراغ معرفی انواع تنطیم قراردادهای حقوقی معتبر برویم، باید توضیحات مختصری درباره بخشهای گوناگون یک تنظیم قرارداد و نحوه نگارش قرارداد رسمی به شما بدهیم.
هر تنظیم قرارداد قانونی، باید از بخشهای خاصی تشکیل شده باشد، وگرنه مورد تایید مراجع قضایی و قانونی نخواهد بود، در نتیجه رسالت خود را نیز ایفا نخواهد کرد. در ادامه، تلاش میکنیم تا بخشهای اصلی یک نگارش قرارداد حقوقی اصولی را بصورت مجزا معرفی کنیم و نکاتی را درباره نگارش و نوشتن قرارداد هر کدام از بخشها، بیان کنیم.
عنوان اصلی در تنظیم قرارداد
در ادامه این مقاله، رایجترین قراردادهای حقوقی را بررسی کردهایم و نکاتی نیز درباره نگارش قرارداد بیان نمودهایم؛ شما باید بخشهای بعدی این مقاله را با دقت مطالعه کنید، تا دریابید که دقیقا باید چه عنوانی برای مقاله خود انتخاب کنید؛ به عنوان مثال، اگر قصد دارید که تنظیم قرارداد را برای دریافت خدمات از یک شرکت انجام دهید، باید از عنوان “قرارداد پیمانکاری” استفاده کنید.
در برخی از موارد، نوشتن قرارداد شما جنبه شخصی پیدا میکند و از چارچوب قراردادهای از پیشمشخصشده، فراتر میرود؛ در چنین موقعیتی، باید یک عنوان متناسب با نگارش قرارداد خود انتخاب کنید و آن را در ابتدای برگه قرارداد قرار دهید؛ فراموش نکنید که عنوان تنظیم قرارداد باید جامع و مانع باشد.
بخش تعاریف عبارتهای تخصصی در نوشتن قرارداد
نگارش قراردادها ممکن است در زمینه موضوعات متعددی نوشته شوند؛ این نکته را هم فراموش نکنید که هر رشته یا گرایشی، اصطلاحات تخصصی مربوط به خود را دارد. این نکته بسیار مهم است که باید در جایجای تنظیم قرارداد، اصطلاحات تخصصی را بصورت دقیق تعریف کنید، تا یک درک متقابل و مشخص از این اصطلاحات حاصل شود.
گفتنی است که در برخی موارد، ممکن است طرفین برداشت متفاوتی از اصطلاحات تخصصی در تنظیم قرارداد داشته باشند؛ تعریف اصطلاحها و واژههای خاص، چنین سوءتفاهمهایی را از بین خواهد برد.
بخش طرفین در نوشتن قرارداد
هر تنظیم قراردادی، حداقل در میان دو شخصیت حقوقی یا حقیقی منعقد خواهد شد و بدیهی به نظر میرسد که تنظیمکننده قرارداد باید حتما بخش خاصی از یک قرارداد را به معرفی دقیق این طرفین اختصاص دهد.
اگر یکی از طرفین شخصیتی حقوقی باشد، بایست فرایند تایید صلاحیت شخص امضا کننده در نوشتن قرارداد را به درستی پشت سر بگذارید؛ اجازه دهید که تایید صلاحیت در تنظیم قرارداد را با یک توضیح کوتاه، شفافتر کنیم:
زمانیکه شما قصد دارید با یک شرکت دولتی یا نیمهدولتی قرارداد خاصی را منعقد کنید، باید این مسئله را بررسی کنید که آیا شخصی که از طرف شرکت تنظیم قرارداد را امضا میکند، واقعا نماینده قانونی آن شرکت محسوب میشود یا خیر؛ توجه نکردن به چنین مسئلهای، ممکن است موجب فسخ کلی قرارداد شود.
موضوع در تنظیم قرارداد
در قسمت موضوع تنظیم قرارداد، باید به صورت کامل مشخص کنید که طرفین تعهدنامه موظف به تسلیم یا ارائه چه مال یا خدمت خاصی هستند؛ نکته اینجاست که مسئله موضوع در قرارداد بایست به واضحترین حالت ممکن بیان شود، تا از هر گونه سوءبرداشت یا سوءاستفاده جلوگیری شود.
این مسئله را هم به خاطر داشته باشید که موضوع نوشتن قرارداد حتما باید در چارچوبهای قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و شرع مذهب شیعه باشد؛ در غیر اینصورت، قرارداد جنبه قانونی خود را از دست خواهد داد و امکان پیگیری قانونی نیز از بین میرود.
بخش مدت در تنظیم قرارداد
لازم است که در تنظیم قرارداد، زمان دقیق امضای طرفین، تاریخ شروع کار و تاریخ پایان پروژه بصورت دقیق قید شود. اولین و بدیهیترین کاربرد قید تاریخ پایان، این مسئله است که شما قادر خواهید بود در صورت دیرکرد یا تاخیر در پایان پروژه، خسارتهایی را از طرف دیگر دریافت کنید.
بهتر است که در تنظیم قرارداد حقوقی، تاریخهای گوناگونی را برای انجام کار بصورت بخش به بخش مشخص کنید؛ یعنی، ابتدا تاریخی را برای انجام نیمی از پروژه و سپس تاریخی را برای انجام پروژه بصورت کامل معین کنید.
خالی از لطف نیست اگر بدانید که در برخی از نگارش قراردادها، تاریخ امضای قرارداد برابر با تاریخ شروع پروژه است؛ اگر مایل هستید که قرارداد شما نیز چنین باشد، باید این مسئله را در قسمت مدت قرارداد، بیان کنید.
بخش مبلغ در نوشتن قرارداد
مبلغ تنظیم قرارداد اگر مهمترین بخش قرارداد نباشد، دست کم یکی از مهمترین بخشهای آن محسوب میشود. به سبب همین مسئله، باید اصول مربوط به تعیین و درج مبلغ قرارداد را بصورت دقیق بیاموزید تا هیچ مشکلی پیش نیاید. همچنین این نکته را هم به خاطر داشته باشید که در برخی موارد، لازم است که آوردههای طرفین قرارداد را بصورت دقیق ارزشگذاری کنید؛ این ارزشگذاریها، در مبلغ تنظیم قرارداد تاثیرگذار خواهند بود.
نکته: اگر قصد دارید که مبلغ را در تنظیم قرارداد به صورت اقساطی پرداخت کنید، لازم است که تاریخ دقیق پرداخت هر قسط را در تنظیم قرارداد درج و میزان پرداخت را بصورت درصدی بیان کنید؛ به عنوان مثال، در نوشتن قرارداد ذکر کنید که در اولین تاریخ، بیست درصد از کل مبلغ و در دومین تاریخ سی درصد از کل مبلغ پرداخت خواهد شد.
بخش شرایط در نگارش قرارداد
در قسمت شرایط تنظیم قرارداد باید درباره سه مسئله زیر، تعیین تکلیف کنید:
- صفت.
- فعل.
- نتیجه.
علاوه بر این مسائل، ممکن است که تنظیمکننده در نوشتن قرارداد یا طرفین، مایل باشند که شرطهای دیگری را نیز به قرارداد اضافه کنند؛ در چنین موقعیتی، باید شرایط دیگری را نیز به تنظیم قرارداد اضافه کنید و در مجموع، بخش مربوط به شرایط را تکمیل کنید.
بخش تعهدات طرفین در نوشتن قرارداد
تعهدات در تنظیم قرارداد، مربوط به وظایفی میشود که طرفین قرارداد موظف به انجام و عملی کردن آنها هستند. لازم است که این بخش به شکلی جزیی و دقیق نوشته شود تا هیچ ابهامی در کار نباشد.
همچنین این مسئله را فراموش نکنید که تنظیمکننده قرارداد حتما باید قسمتی را به بخش ضمانت عدم اجرای تعهدات اختصاص دهد و تدبیری نیز برای چنین مسئلهای بیندیشد؛ بدیهی است که بایست ضمانت عدم اجرای تعهد به توافق طرفین برسد و در نهایت با امضا در تنظیم قرارداد، آن را بصورت کتبی نیز تایید کنند.
مطلب پیشنهادی: اصول تنظیم نامه اداری شامل چه مواردی می باشد؟
بخش تضمین اجرای تعهدات در نگارش قرارداد
تنظیمکننده قرارداد قادر است که نکات مربوط به ضمانت عدم اجرای تعهدات یا مسائل مربوط به تاخیر در اتمام پروژه را در قسمت تضمین اجرای تعهدات نیز بیان کند. همچنین از طرف دیگر، طرفین میتوانند بخشی از تضمین اجرای تعهدات را به “حسن اجرا” اختصاص بدهند؛
حسن اجرا در تنظیم قرارداد به این معناست که اگر یکی از طرفین کار خود را بسیار بهتر از تعهدات خود انجام دهد، طرف دیگر میتواند مبلغی مازاد مبلغ تعیینشده پرداخت کند.
شایان توجه است که در عرف تنظیم قراردادهای حقوقی، تنظیمکننده قرارداد عوامل احتمالی عدم اجرای تعهدات را برمیشمارد و برای هر یک، یک ضمانت اجرا متناسب با آن دست و پا میکند؛ اضافه کردن این بخش به نوشتن قرارداد شما، باعث میشود که جلوی بسیاری از بدقولیهای محتمل را بگیرید یا دست کم آنها را پیشبینی کنید.
بخش حل و فصل اختلافات در نوشتن قرارداد
تنظیم قراردادها به نحوی انجام میشوند که فرایند انجام پروژهها با کمترین اختلاف و در بهترین شکل ممکن به پیش برود، ولی نکته اینجاست که اختلافها همیشه اتفاق میافتند. طرفین قرارداد میتوانند بخشی را به قرارداد خود اضافه کنند که نکاتی را برای زمانی بیان کرده است که طرفین قرارداد بر سر مشکلی تفاوت دیدگاه پیدا کنند.
در بخش حل و فصل اختلافات، روشهای گوناگونی برای برطرف کردن مشکلات مطرح میشود؛ به عنوان نمونه، ممکن است در یک تنظیم قرارداد، مراجعه به دادگاه پیشنهاد شود و در نگارش قرارداد دیگری، مراجعه به یک فرد معتمد و واگذاری داوری درباره موضوع به آن شخص، به عنوان راهکار بیان شود.
بخش محرمانگی در نوشتن قرارداد
محرمانگی زمانی مطرح میشود که نوشتن قرارداد درباره یک ایده خاص یا برای کار کردن در یک صنعت حساس منعقد شده باشد؛ در چنین موقعیتهایی، ممکن است یکی از طرفین قرارداد، نگران این مسئله باشد که اطلاعات کاری محرمانه یا تکنیکهای نهفتهاش به گوش رقبا برسد؛ در نتیجه، تصمیم میگیرد که بندی را به قرارداد اضافه کند که طرفین را از افشای هرگونه اطلاعات درباره کار، منع میکند.
گفتن این نکته نیز خالی از لطف نیست که در برخی از موارد، محرمانگی به عنوان یک قرارداد مجزا میان طرفین منعقد میشود، ولی ما در این قسمت، “محرمانگی” را به عنوان یکی از بخشهای انواع تنظیم قراردادها معرفی کردیم.
بخش خاتمه در نگارش قرارداد
مطمئنا هر تنظیم قراردادی یک پایان و سرانجام مشخص دارد که در متن آن نیز، به وضوح به آن پرداخته شده است. لازم است که طرفین در تنظیم قرارداد، بصورت دقیق و حسابشده درباره پایان و فرجام قرارداد صحبت کنند و با بیانی ساده تصریح کنند که با رقم خوردن چه فرایندهایی، قرارداد خاتمه خواهد یافت.
پیوستها و ضمائم نگارش قرارداد
برخی از نکات مربوط به تنظیم قرارداد، از طرفی در بخشهای اصلی گنجانده نمیشوند و از طرف دیگر، حتما باید در نوشتن قرارداد حضور داشته باشند؛ به سبب همین مسئله، تنظیمکنندگان قرارداد، از بخش پیوستها و ضمائم استفاده میکنند که نکات تکمیلی هر تنظیم قراردادی را در آن بنویسند. گفتنی است که در برخی موارد، تعریف انواع اصطلاحهای تخصصی، در قسمت ضمائم نگارش قرارداد اتفاق میافتد.
تنظیم قرارداد چه انواعی دارد؟
تنظیم قرارداد رسمی براساس نیاز طرفین آن، به عنوان بینهایتی تقسیم خواهد شد؛ به بیان سادهتر، معاملات تجاری و غیرتجاری، ممکن است بر سر هر مسئلهای اتفاق بیفتند. در نتیجه، تنظیم قراردادهای رسمی نیز با هر موضوع یا محتوایی ارائه خواهند شد. موارد زیر، مهمترین و رایجترین قراردادهای رسمی هستند:
- قرارداد کار موقت یا قراداد کار دائم.
- نوشتن قرارداد استخدام.
- قرارداد ساخت سازههای مسکونی، تجاری یا سایر موارد.
- قرارداد مربوط به مشارکتهای مدنی.
- قرارداد اجاره.
- تنظیم قرارداد فروش.
- تنظیم قرارداد پیمانکاری در زمینههای گوناگون.
گفتنی است که در نگارش قراردادها، اصول و مقررات خاصی را باید رعایت کنیم؛ در ادامه این بخش، تنظیم قرارداد و نگارش قراردادهای پرکاربرد را بصورت دقیق و کاربردی بیان خواهیم کرد.
-
تنظیم قرارداد کار
نگارش قرارداد کار معمولا یک قرارداد قانونی دو طرفه است که در میان کارفرما و کارگر (کارمند) منعقد میشود. در نوشتن قرارداد کار تلاش بر این است که مسائلی مانند حقوق، فعالیت دقیق کارگر، مدت کار و مسائل دیگر مانند بیمه کار را به صورت شفاف و رسمی بیان کند.
تنظیم قرارداد کار کارفرما را برای پرداخت به موقع حقوق و کارگر را برای انجام کار بصورت دقیق از جهت قانون متعهد میکند.
گفتنی است که در نگارش قرارداد کار، کارگر باید به نکات خاصی، دقت کند و مواردی را بصورت دقیق بررسی کند؛ این موارد، شامل نکتههای زیر میشود:
- مدت نوشتن قرارداد که به سه شکل کلی تقسیم میشود. (بصورت موقت، بصورت غیر موقت و قرارداد برای انجام یک کار مشخص.)
- زمان پرداخت حقوق یا حق السعی. ( این مورد نیز به سه شکل کلی قابلپرداخت است: روزانه، هفتگی و ماهانه؛ البته در برخی موارد، پرداختهای پایان پروژه یا پرداختهای توافقی نیز مطرح میشوند.)
- بیمه کار و تعهد کارفرما در پرداخت سهم خود.
- میزان جریمه برای دیرکرد قرارداد. (این مورد در صورتی اهمیت دارد که قرارداد برای انجام کار معینی باشد.)
مفاد مهم در تنظیم قرارداد کار اصولی، شامل موارد زیر میشود:
- نوع حرفهای که کارگر باید به آن مشتغل شود.
- مزد یا حقوق مبنا به همراه لواحق حقوقی.
- بیمه.
- دوره آزمایشی کار.
- ساعتهای کار و روزهای تعطیلی.
- تعهدات مربوط به کارفرما و کارگر.
- محل کار.
- تاریخ وضع قرارداد.
- مدت قرارداد.
- نکات دیگر که ممکن است در هر شغل به صورت خاص، در تنظیم قرارداد مطرح باشد.
-
تنظیم قرارداد مشارکتهای مدنی
تنظیم قرارداد مشارکت مدنی به معنای درآمیختن سرمایههای مادی یا غیرمادی چند شخص حقیقی یا حقوقی به منظور رسیدن به سود و رشد مالی است.
تنظیم قراردادهای مدنی معمولا در پروژههایی مانند ساختمانسازی، بازرگانی یا تولید محصولات خاص کاربرد دارد. چرایی نگارش قراردادهای مشارکت مدنی به این دلیل است که در برخی موارد، شخص یا مجموعهای اشخاص قصد دارند ایده خاصی را عملی کنند ولی از سرمایه و منابع مالی کافی برخوردار نیستند.
در چنین موقعیتی، باید به سراغ یک تامینکننده مالی بروند و از او در عملیکردن ایده خود، کمک بگیرند.
در چنین موقعیتهایی، نوشتن قراردادهای مشارکت مدنی انجام میشوند، تا دو طرف از جزییات کار مطمئن شوند و یک تعهد قانونی نیز در میان بیاید. رعایت اصول و نکات زیر، در تنظیم قرارداد مشارکت مدنی، بسیار مهم است:
- موضوع یا عنوان در تنظیم قرارداد بصورت دقیق نوشته شود.
- آورده طرفین در نگارش قرارداد (شامل سرمایه نقدی یا غیرنقدی) به صورت دقیق و با محاسبه ارزش آن سرمایه در تنظیم قرارداد نوشته شود؛ این نکته را هم فراموش نکنید که تخصصهای فردی نیز نوعی سرمایه محسوب میشوند.
- زمان مشخصی برای پایان قرارداد مشارکت مدنی تعیین شود.
- حتما دو یا سه شاهد در زمان نوشتن قرارداد حضور داشته باشند و برگه قرارداد را امضا کنند.
-
تنظیم قرارداد اجاره
نگارش قرارداد اجاره که در میان عموم مردم به عنوان تنظیم قرارداد اجاره منزل یا واحدهای تجاری معروف است، یکی دیگر از انواع نگارش قرارداد حقوقی محسوب میشود.
نگارش قرارداد اجاره ممکن است متعلق به یک ماشین یا یک شی بجز ساختمان باشد ولی تنظیم قراردادهای مربوط به ساختمان، رواج بیشتری دارد. گفتنی است که تنظیم قرارداد اجاره با عنوان “اجارهنامه” نیز بسیار معروف است.
در تنظیم قرارداد اجاره معمولا دو طرف حضور دارند که با عناوین موجر و مستاجر شناخته میشوند؛ موجر یکی از داراییهای خود را (واحد مسکونی، تجاری، اداری یا هر دارایی دیگری) برای زمان محدودی در اختیار مستاجر میگذارد و مستاجر نیز موظف است که در ازای این دارایی، مبلغی را به عنوان بهای اجاره، پرداخت کند.
در هنگام نگارش قرارداد اجاره، به نکات زیر دقت کنید:
- زمان دقیق شروع و پایان در تنظیم قرارداد.
- مبلغ اجاره بها و مبالغ مربوط به رهن.
- آدرس دقیق مِلک و موارد دیگر مانند شماره واحد و پلاک.
- رویت اصل سند مِلک که به تایید دفاتر اسناد رسمی رسیده است.
همچنین، درصورتیکه قصد دارید تنظیم قرارداد خود را با یک شخصیت حقوقی منعقد کنید، لازم است که حتما صاحب اختیار آن مجموعه حقوقی، قرارداد را امضا کند. (معمولا مدیر عامل یا نماینده رسمی او، چنین وظیفهای را به عهده دارد.)
-
تنظیم قرارداد پرکیس
نگارش قرارداد پرکیس که با عناوین “تنظیم قرارداد بازارسازی” و “تنظیم قرارداد تسهیل ارائه خدمات پزشکی” نیز شناخته میشود، یک تعهدنامه دو سویه است که میان مراکز خدمات درمانی (مانند کلینیکها، بیمارستانها یا مطبها) و کادر پزشکی (پزشک، دندانپزشک، چشمپزشک، جراح و سایر پزشکان) منعقد میشود.
تنظیم قرارداد پرکیس از جمله قراردادهای مشارکت معدی محسوب میشود.
گفتنی است که تنظیم قرارداد پرکیس در زمانی منعقد میشود که مراکز خدمات درمانی، قصد استخدام کادر پزشکی را نداشته باشند و صرفا مایل باشند که بصورت قراردادی با آنها همکاری کنند.
تنظیم قرارداد پرکیس با توجه به اینکه دامنه وسیعی از کادر پزشکی را (حتی رادیولوژیستها و مسئولان آزمایشگاهی) در برمیگیرد، باید با دقتی بسیار زیاد نگارش شود. نکاتی که در نگارش قرارداد پرکیس باید با دقت انجام شوند، شامل موارد زیر میشود:
- موضوع در تنظیم قرارداد؛ این مورد را به صورت دقیق مشخص کنید.
- طرفین در نوشتن قرارداد؛ لازم است که حرفه کادر پزشکی به صورت دقیق نوشته شود.
- مبلغ قرارداد و نحوه پرداخت آن مبلغ.
- کسرهای قانونی و قراردادی مخصوص.
- تعهدات مربوط به تسهیلگر.
- تعهدات پزشک یا کادر پزشکی.
- تصمیمگیری درباره مسئله “منع انتقال به غیر”.
- تضمین هر دو طرف به انجام تعهدات.
- قوه قاهره در تنظیم قرارداد پرکیس.
- زمان دقیق خاتمه قرارداد.
- شرایط فسخ در تنظیم قرارداد.
- قانون حاکم بر قرارداد و نحوه حل و فصل مشکلات احتمالی.
نکته: به سبب اینکه کادر درمان پس از تنظیم قرارداد، ممکن است موقعیتهای شغلی بهتری نیز پیدا کنند، ممکن است مدتی پس از امضای یک قرارداد به فکر فسخ آن بیفتند؛ به همین خاطر، لازم است که موارد مربوط به فسخ قرارداد را بصورت دقیق نگارش کنید و تبصرههای گوناگونی برای آن ایجاد کنید.
-
تنظیم قرارداد مشاوره
نگارش قرارداد مشاوره به معنای یک تعهدنامه میان یک کارفرما و یک نیروی متخصص است. اگر درباره چرایی نوشتن قرارداد مشاوره صحبت کنیم، احتمالا این نوع تنظیم قرارداد را بهتر درک کنید.
تصور کنید که یک کارفرما به سبب اینکه در زمینه کاری خود دانش کافی و کامل ندارد، تصمیم میگیرد که از یک نیروی متخصص در کنار خود استفاده کند. این نیروی متخصص به صورت ساعتی، روزانه یا ماهانه در خدمت کارفرما قرار میگیرد و در زمینههای مدیریتی یا استراتژیهای کاری، او را یاری میکند.
تنظیم قرارداد مشاوره در واقع یک قرارداد کار است اما تفاوت آن با قراردادهای کار در این مسئله است که یکی از طرفین حتما یک نیرو متخصص است. جالب است بدانید که نیروهای متخصص معمولا هزینههای زیادی برای شرکتها به همراه دارند، در نتیجه کارفرمایان ترجیح میدهند که مشاوران را در قراردادهای ساعتی یا روزانه ملزم به همکاری کنند.
از نوشتن قرارداد مشاروه با عناوین “قرارداد نظارت” یا “قرارداد مشاوره ساعتی” نیز یاد میکنند. در تنظیم قراردادهای این چنینی به نکات زیر توجه کنید:
- طرفین در نوشتن قرارداد.
در این قسمت، لازم است که به صراحت نوشته شود مشاور دقیقا چه تخصصی دارد.
- حقوق طرفین در تنظیم قرارداد.
در این قسمت باید درباره تعهداتی که مشاور به کارفرما و کارفرما به مشاور دارد، صحبت کنید. سعی کنید که این حقوقی را بصورت دقیق ارزیابی کنید تا یک قرارداد کامل را نگارش کنید.
- نوع قرارداد از جهت اطلاعات.
برخی از کسبوکارها جنبه محرمانه دارند و مشاوران این تجارتها نیز باید تعهداتی بدهند که به هیچ عنوان اطلاعات کار را به بیرون از دربهای شرکت نخواهند برد.
- مدت زمان قرارداد مشاوره.
- تعهدات مشاور در تنظیم قرارداد.
در این ماده، به صورت دقیق مشخص کنید که مشاور باید در چه زمینههایی به کارفرما مشاوره بدهد، یا به بیان سادهتر، حیطه اختیارات مشاور در چه حدودی است.
- نحوه پرداخت دستمزد یا حقوق در نوشتن قرارداد.
بهتر است در این ماده قرارداد، بصورت دقیق مشخص کنید که در چه زمانی و با چه شیوهای، مبلغ قرارداد یا حقالسعی پرداخت خواهد شد.
-
تنظیم قرارداد پیمانکاری
زمانی که نام “پیمانکار” میآید، برخی تصور میکنند که درباره ساختمانسازی صحبت میکنیم، درحالیکه پیمانکار میتواند در هر زمینه و عرصهای به فعالیت، طراحی و ساخت بپردازد؛ ممکن است یک پیمانکار به ساخت نرمافزارهای کامپیوتری سرگرم باشد و پیمانکار دیگری در چاپ یک کتاب درسی فعالیت کند.
تنظیم قرارداد پیمانکاری به تعهدنامهای گفته میشود که در میان یک کارفرما و یک پیمانکار (فرقی ندارد که شخصیت حقیقی یا حقوقی باشد) منعقد میشود. علت تنظیم قراردادهای پیمانکاری هم به سبب این مسئله است که کارفرما مایل است سرمایه و هزینه کافی را در اختیار یک گروه متخصص قرار دهد، تا آن گروه متخصص کار مورد نظر را بصورت پیمانی به انجام برسانند.
این روزها، در هر عرصهای شرکتهای پیمانکاری در حال فعالیت و انجام پروژه هستند؛ به سبب همین مسئله، ممکن است تنظیم قراردادهای پیمانکاری در هر زمینه و موضوعی نگارش شوند.
برای تنظیم قرارداد پیمانکاری، به موارد زیر به صورت ویژه توجه کنید:
- عنوان در تنظیم قرارداد پیمانکاری.
- تعهدات مربوط به شرکت پیمانکار در نگارش قرارداد.
- حرفه و تخصص شرکت پیمانکار در نوشتن قراداد.
- نکات تکمیلی درباره کار نهایی در تنظیم قرارداد.
- شرایط مخصوص پروژه در نگارش قرارداد.
- مبلغ پروژه و نحوه پرداخت آن در تنظیم قرارداد.
- مسائل مربوط به تاخیر در انجام پروژه.
-
تنظیم قرارداد سرمایهگذاری
تنظیم قراردادهای سرمایهگذاری نقطه عطفی برای ایجاد استارتاپها یا عملیشدن ایدههای شگفتانگیز هستند، چرا که یک ایدهپرداز بدون سرمایه را به یک سرمایهگذار خوشذوق گره میزنند. نگارش قرارداد سرمایهگذاری زمانی منعقد میشود که شخصی قصد عملی کردن یک پروژه را در ذهن داشته باشد ولی از جهت مالی قادر نباشد که اعتبارات کافی برای چنین پروژهای را تامین کند.
در چنین موقعیتی، ایدهپرداز با جستجوی بازارهای سرمایهگذاری و سنجش اسپانسرها، به سراغ یک سرمایهگذار علاقهمند به ایده خود میرود و در نهایت به توافق میرسد که چنین پروژهای را با او رقم بزند.
پس از انتخاب یک سرمایهگذار مناسب، نوبت آن رسیده است که یک تعهد نامه حقوقی در میان طرفین نوشته شود، تا فرایندهای قانونی قضیه نیز به خوبی به پیش بروند؛ نگارش قرارداد سرمایهگذاری، دقیقا به همین دلیل اتفاق میافتد.
در تنظیم قرارداد سرمایهگذاری، به نکات زیر توجه ویژه کنید:
- موضوع قرارداد به صورت دقیق نوشته شود.
- آینده تخمینی پروژه بصورت دقیق در قرارداد نوشته شود.
- ارزیابی ایدهپرداز از حداقل و حداکثر هزینهها، نوشته شود.
- در قرارداد حتما به آوردههای طرفین اشاره شود.
گفتن این نکته نیز خالی از لطف نیست که درصورتیکه ایدهپرداز تصور میکند ایده او بسیار منحصر به فرد و خاص است، بهتر است یک قرارداد محرمانگی اطلاعات نیز تنظیم شود. به دلیل اینکه اهمیت این نوع قرارداد بسیار زیاد است و دلیل آن هم این که سرمایه عامل اصلی ایجاد کسب و کار می باشد، مشکلات بوجود آمده در این نوع نگارش قرارداد می تواند بسیار جدی باشد و گاهی افراد با تنظیم شکایت علیه دیگری دست به انجام اقدامات قانونی می زنند.
-
تنظیم قرارداد بروکری
تنظیم قرارداد بروکری شباهتهای زیادی با “تنظیم قرارداد مشاوره” و “تنظیم قرارداد پیمانکاری” دارد. تنظیم قرارداد بروکری همان قراردادی است که میان فروشنده و خریدار منعقد میشود و عنصری به نام “کارگزار” را به عرصه میآورد. کارگزار میکوشد تا فرایندهای خرید یا فروش از شرکتها یا جامعههای بزرگ را تسهیل کند و در مجموع، روند معامله را بر روی غلطک بیندازد.
کارگزار باید مانند مشاور، در زمینه خرید یا فروش محصول خاص، متخصص باشد تا بتواند با ایدهها و نظرهای راهگشای خود، خریداران و فروشندگان را راهنمایی کند. جالب است بدانید که بورس و کارگزاریهای بورسی، یکی از بزرگترین کارگزارهای موجود محسوب میشوند، البته این نکته را هم نباید فراموش کنیم که قرارداد بروکری و استفاده از کارگزار صرفا به بورس محدود نمیشود.
-
تنظیم قرارداد بازاریابی
احتمالا این روزها، هر کسی با بازاریابی و دنیای بازاریابی آشنایی مختصری دارد. بازاریابی به شرکتهای کوچک کمک میکند که در کنار فروشندگان کلان، مشتریانی پیدا کنند و مسیر رشد خود را آغاز کنند. تنظیم قرارداد بازاریابی از جهات گوناگونی مانند تنظیم قرارداد پیمانکاری است، چرا که یک شخصیت حقیقی یا حقوقی، کار خاصی را (مانند تبلیغات یا فروش محصولات یک شرکت) به یک انسان یا یک مجموعه میسپارد.
برخی از کارفرمایان یا مدیران شرکتهای کوچک و بزرگ، تصور میکنند که نگارش قرارداد بازاریابی چندان مهم نیست؛ متاسفانه این تصور غلط، باعث میشود که ضرر و زیانهای احتمالی فراوانی، آینده شرکت و کسبوکار شما را تهدید کنند.
در تنظیم قرارداد بازاریابی، به نکات زیر توجه کنید:
- محصولاتی که بازاریاب باید به تبلیغ و فروش آنها بپردازد.
- فرایند دقیق بازاریابی.
- مکانها یا موقعیتهایی که شخص بازاریاب یا موسسه بازاریابی باید تحت پوشش قرار دهند.
- نحوه پرداخت حقالسعی از سوی شرکت کارفرما به بازاریاب.
- نحوه محاسبه دستمزد بازاریاب. (بصورت پورسانتی، ساعتی یا ماهانه.)
-
تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت
تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت ترکیبی از دو قرارداد پیمانکاری و قرارداد سرمایهگذاری است. اجازه بدهید که این تنظیم قرارداد را با یک مثال، شفاف کنیم:
تصور کنید که یک یا چند نفر، مالک یک قطعه زمین هستند و قصد دارند که این قطعه زمین را به چندین مجتمع مسکونی تبدیل کنند؛ برای انجام چنین کاری، به سرمایه و نیروی متخصص نیاز دارند. در نتیجه، مالکان این قطعه، به سبب کمبود تخصص و منابع مالی، تصمیم میگیرند که چند شریک را در این پروژه وارد کنند تا فرایند ساخت و ساز آغاز شود. اشخاصی که وارد این پروژه میشود، سرمایه و نیروی متخصص کافی را دارند و به نحوی تکمیلکننده فرایند ساخت خواهند بود.
در نگارش قرارداد مشارکت در ساخت، به نکات زیر توجه ویژه داشته باشید:
- طرفین دخیل در قرارداد مشارکت در ساخت.
- موضوع قرارداد به صورت دقیق.
- آورده طرفین قرارداد. (سرمایه، نیروی کار یا قطعه زمین با متراژ دقیق.)
- برنامه ریزی انجام کار بصورت یک جدول مشخص شود.
- تعهدات دو طرف به صورت واضح به همراه تبصرههای گوناگون نوشته شود.
- به ضمانت اجرای تعهدات توجه کنید.
- مرجع و نحوه حل و فصل اختلافات احتمالی بصورت شفاف مشخص شود.
گفتنی است که تنظیم قرارداد مشارکت در ساخت، با نامهای “قرارداد مشارکت مدنی در ساخت و ساز” و “قرارداد مشارکت در ساخت ساختمان” نیز نامیده میشود.
-
تنظیم قرارداد کارآموزی
همانطور که از نام تنظیم قرارداد کارآموزی مشخص است، این تعهدنامه در میان یک کارفرما و یک کارآموز منعقد میشود و دو طرف را متعهد به حقوق خاصی میکند. گفتنی است که تنظیم قرارداد کارآموزی بسیار مهم و تاثیرگذار است، به سبب اینکه برخی از شرکتها معمولا به کارآموزان وعده میدهند که پس از گذر زمان معینی و رسیدن سطح کارآموز به میزان خاصی، او را بصورت نیروهای کار رسمی یا قراردادی در خواهند آورد.
بسیار حیاتی است که شرکت یا کارفرما واقعا به انجام چنین تعهداتی از جهت قانونی پایبند شود، در این صورت، حقوق کارآموز نیز پایمال نخواهد شد.
تنظیم قراردادهای کارآموزی معمولا به همراه آموزش در یک حرفه خاص هستند؛ اجازه بدهید که یک مثال بزنیم: تصور کنید یک کارفرما برای استخدام یک نیروی جوشکار، ترجیح میدهد که ابتدا یک کارآموز را بصورت قراردادی استخدام کند و پس از آموزشهای معینی، او را بصورت نیروی رسمی برگزیند. در چنین فرایندی، کارآموز آموزش میبیند و ممکن است یک دستمزد قلیل هم در کنار این آموزش دریافت کند.
در تنظیم قرارداد کارآموزی، موارد زیر را رعایت کنید:
- طرفین قرارداد به صورت دقیق مشخص شوند.
- عنوان قرارداد بصورت اصولی نوشته شود.
- نوع فعالیت و زمینه کارآموزی بصورت جزیی نوشته شود.
- مبلغ پرداختی به کار آموزش ذکر شود.
- نحوه پرداخت دستمزد نگارش شود.
- تعهدهای پس از کارآموزی، مانند استخدام، به صورت دقیق مشخص شود.
شرکتهای نوپا معمولا حاصل فعالیت مجموعهای از انسانهای دخیل هستند؛ این مجموعه اشخاص که در طراحی، ساختاربندی و تشکیل یک شرکت دخیل بودهاند، باید از جهت حقوقی و قانونی نیز یک قرارداد در میان خود وضع کنند، تا علاوه بر تعهدات اخلاقی، پایبند برخی تعهدات قانونی نیز بشوند؛ تنظیم قرارداد همبنیانگذاری یا تفاهمنامه بنیانگذاران یک نوع تعهدنامه است که دقیقا برای چنین منظوری تنظیم میشود.
تنظیم قرارداد همبنیانگذاری یک تعهد نامه حقوقی است که بصورت دقیق و شفاف مشخص میکند، هر یک از بنیانگذاران شرکت باید چه کاری را انجام بدهند و چه دامنه اختیاراتی دارند؛ نوشتن قرارداد همبنیانگذاری علاوه بر تعهد قانونی، یک نظم کلی نیز به کار میبخشد و باعث میشود که فرایندهای تجاریسازی و کسب سود، به شکل بهتری انجام شود.
در تنظیم قرارداد همبنیانگذاری، نکات زیر را رعایت کنید:
- وظایف موسسان:
لازم است که بصورت دقیق و جزیی، وظایف هر کدام از موسسان را نگارش کنید و حدود و مرزهایی نیز برای هر کدام مشخص کنید.
- درصد سهام هر موسس:
موسسان یا بنیانگذاران شرکت، سهامداران اولیه آن شرکت نیز هستند؛ تلاش کنید که به شکلی دقیق، درصد سهام هر یک از موسسان ذکر شود.
- مسئله مالکیت فکری:
بسیار مهم است که در نهایت امر، یکی از بنیانگذاران به عنوان مالک فکری مجموعه و تجارت در قرارداد مشخص شود.
- تدابیر عدم رقابت:
در قرارداد باید مادهای برای جلوگیری از هرگونه سو استفاده یا دزدی فکر و ایده نیز قرار دهید؛ این مسئله به ایمنی کلیت کار، کمک شایانی میکند.
-
تنظیم قرارداد صادرات
تنظیم قرارداد صادرات یکی از انواع قراردادهای تجاری محسوب میشود که برای انجام انواع فرایندهای ارسال کالا به خارج از کشور، الزامی است. صادرات کالاها به بیرون از کشور با ابزار حمل و نقل گوناگونی مانند اتومبیل، کشتی، قطار یا هواپیما انجام میشود و هر کدام از این موارد، سختیها و آسانیهای مربوط به خود را دارد.
گفتنی است که تنظیم قرارداد صادرات به همه اصول مربوط به صادرات یک کالا از شهر و استان مبدا تا شهر مقصد میپردازد و تلاش میکند تا اشتباهات و نقصهای احتمالی را بصورت دقیق تخمین بزند.
در تنظیم قرارداد صادرات باید به نکات زیر توجه کنید:
- فرایند کلی صادرات از شهر مبدا تا شهر مقصد را مشخص کنید.
- عوامل و مولفههای تاثیرگذار مانند نحوه حمل و نقل و مسئول پروژه را تعیین کنید.
- درباره مسائل حاشیهای و نکات تاثیرگذار بحث کنید.
- هزینههای حمل و نقل را به صورت ریالی و دلاری بررسی کنید.
-
تنظیم قرارداد فروش سهام
تنظیم قرارداد فروش سهام همانطور که از اسم آن مشخص است، برای خرید و فروش سهام نگارش میشود. قضیه از این قرار است که در برخی موارد، شخصی تمایل دارد که سهام یک شرکت خاصی را بصورت کامل یا جزیی بفروشد و امتیاز و اعتبار آن را به شخص حقیقی دیگری واگذار کند؛ در چنین موقعیتی، تنظیم قرارداد قانونی در میان طرفین خریدار و فروشنده منعقد میشود و اسم این قرارداد نیز “قرارداد فروش سهام” خواهد بود.
در تنظیم قرارداد فروش سهام باید به نکاتی مانند تعداد سهام فروشی، قیمت هر عدد از سهام و جزییات شرکت و نماد بورسی آن سهام، بصورت دقیق توجه کنید، تا مشکلی به وجود نیاید.
ناگفته نماند که در تنظیم قرارداد فروش سهام، شرکت یا شخصیتهای حقوقی امکان قرار گرفتن به عنوان یکی از طرفین معامله را ندارند و حتما یک شخصیت حقیقی باید فرایند خرید یا فروش سهام را به ثمر برساند.
تنظیم قرارداد وکالت
قرارداد وکالت که با عنوان “قرارداد حقوقی” نیز نامیده میشود، در زمانی مورد استفاده قرار میگیرد که یک کارفرما قصد داشته باشد، یک متخصص حقوقی، وکیل دادگستری یا شخص دیگری را از جهت قانونی نماینده خود معرفی کند؛ نمایندگان حقوقی اجازه دارند که بر اساس دامنه اختیاراتشان، به جای شخصیت اصلی تصمیماتی بگیرند و فرایندهای خاصی را به کار بیندازند یا از کار وا دارند.
نکته خیلی مهم در تنظیم قرارداد وکالت این مسئله است که هر فعلی که وکیل در حیطه اختیار قرارداد خود انجام دهد، از جهت قانونی، متوجه کارفرما خواهد بود و هیچ پیآمدی برای نماینده نخواهد داشت.
در تنظیم قرارداد وکالت، حتما باید به چندین نکته بصورت ویژه توجه کنید:
- دامنه اختیارات وکیل:
بسیار مهم است که در قرارداد قید بکنید که وکیل فقط در فلان مسئله صاحباختیار است؛ به عنوان مثال، نماینده فقط حق دارد که برای تعیین تکلیف یک مِلک، فرایندهای حقوقی مربوط به آن را انجام دهد. البته نباید فراموش کنیم که در موقعیتهای خاصی، برخی اشخاص صلاح میدانند که یک نماینده تامالاختیار داشته باشند؛ نماینده تامالاختیار، اجازه دارد که هر تصمیمی را بجای کارفرمای خود بگیرد.
- حوزه فعالیت وکیل:
علاوه بر دامنه اختیارات، بهتر است که درباره حوزه فعالیت یا زمینه فعالیت وکیل نیز نکاتی را در قرارداد ذکر کنید؛ به عنوان مثال، در یکی از مادههای قرارداد بیان کنید که وکیل برای پیگیری پرونده X یا دنبال کردن فرایند خرید کالای Y به کار گرفته شده است.
-
تنظیم قرارداد فروش کالا
قرارداد فروش کالا یکی از انواع قراردادهای حقوقی است که در میان عموم کسبه و خریداران رواج زیادی دارد. در تنظیم قرارداد فروش کالا، دو طرف حضور دارند: فروشنده و خریدار.
عمدهی تنظیم قراردادهای فروش به صورت غیررسمی و بدون رعایت همه نکات حقوقی منعقد میشوند و معمولا مشکلی هم پیش نمیآید اما توصیه اهالی حقوق بر این مسئله است که تا حد امکان، برای کالاهای گرانقیمت یا برای خریدهای عمده، حتما یک قرارداد فروش رسمی منعقد کنند.
در تنظیم قرارداد فروش کالا، لازم است که نکاتی مانند گارانتی یا خدمات پس از فروش، تعهدات فروشنده درباره اصالت کالا، توصیههایی برای نحوه استفاده صحیح از کالا و نحوه پرداخت هزینه کالا را بنویسید؛ همچنین اگر خریدار قصد دارد که در ازای خرید کالا، چکهای بانکی را به فروشنده تحویل بدهد، بسیار مهم است که اطلاعات مربوط به چک (مانند شماره چک یا بانک پذیرنده) به صورت دقیق در قرارداد قید شوند.
-
سایر تنظیم قراردادهای حقوقی
مواردی که در بخشهای قبلی بیان کردیم، برجستهترین و رایجترین انواع قرارداد بودند که تجار، مدیران شرکتها یا انسانهای عادی ممکن است با آنها سروکار داشته باشند. گفتنی است که قراردادهای دیگری نیز در عرصه تنظیم قراردادهای حقوقی وجود دارد که از به گستردگی و شهرت موارد قبلی نیستند؛ در ادامه این مقاله، این قراردادها را نیز معرفی میکنیم:
- تنظیم قرارداد فاینانس:
تنظیم قرارداد فاینانس یک تعهد نامه قانونی است که یکی از طرفین را متعهد به تامین مالی یک پروژه خاص میکند. گفتنی است که نوشتن قراردادهای فاینانس از انواع قراردادهای سرمایهگذاری محسوب میشوند؛ در نتیجه، نکات مربوط به تنظیم قرارداد سرمایهگذاری باید در قرارداد فاینانس نیز رعایت شود.
- نوشتن قرارداد طراحی وب سایت:
تنظیم قرارداد طراحی وب سایت از انواع قراردادهای پیمانکاری محسوب میشود. وبسایتها در این روزها که دیجیتال مارکتینگ حرف اول را میزند، بسیار مورد توجه قرار گرفتهاند، تاجاییکه بسیاری از کمپانیها و شرکتهای عظیم، عمده فروش خود را از طریق وبسایتها به انجام میرسانند. به سبب اینکه وبسایت نقش برجستهای در معرفی و فروش بسیاری از تجارتهای نوین دارد، بهتر است برای طراحی آن، یک قرارداد پیمانکاری تنظیم کنید.
جالب است بدانید که بسیاری از وبسایتها، یک اپلیکیشن موبایلی نیز دارند که فرایند بازدید از وبسایت را برای مخاطبان موبایلی نیز ساده میکند. تنظیم قرارداد طراحی اپلیکیشنهای موبایلی نیز از انواع قراردادهای پیمانکاری محسوب میشود؛ نکته مهم در این قرارداد، این مسئله است که حتما باید درباره پشتیبانی و خدمات پس از طراحی نیز نکاتی را در قرارداد قید کنید.
- تنظیم قرارداد محرمانگی اطلاعات:
نوشتن قرارداد محرمانگی اطلاعات یکی از پیمانهایی است که در کنار تنظیم سایر قراردادها، قابلتنظیم است؛ تصور کنید که یک شرکت با یک گروه پیمانکار، قرارداد پیمانکاری امضا میکند و در کنار قرارداد پیمانکاری، یک قرارداد محرمانگی اطلاعات نیز منعقد میکند تا مطمئن شود که اطلاعات شرکت به گوش رقبا نمیرسد.
در تنظیم قراردادهای محرمانگی اطلاعات، یکی از طرفین از جهت قانونی پایبند میشود که اطلاعات و مسائلی را که در فرایند کار مشاهده کرده است، به هیچ عنوان در محفلهای دیگر بازگو نکند.
یک نکته کلی!
با توجه به اینکه انواع بسیار مختلفی از قراردادها وجود دارد، به طور معمول مشکلات بوجود آمده در آن ها را با تنظیم دادخواست برطرف می کنند. البته این اولین و آخرین راه ممکن نمی باشد. گاهی اوقات افراد برای اینکه از حق دفاع کنند، اقدام به تنظیم لایحه می نمایند.
تنظیم لایحه در دو صورت حقوقی و دولتی انجام می شوند. نوعی از آن که در دسترس عموم مردم قرارداد، تحت عنوان لایحه دفاعیه شناخته می شود.
حال که درباره راه های مطابه حق صحبت می کنیم، راه دیگری نیز برای این کار وجود دارد. یکی از ابزارهای رسمی برای گرفتن حق، تنظیم اظهارنامه می باشد. معمولا برای پرونده های مورد استفاده قرار می گیرد که در آن شخصی میزان پولی را به فردی بدهکار است.
جمع بندی
برای تنظیم قرارداد اصولی و قانونی، باید به نکتهها و اصول خاصی توجه کنید، تا در مجموع بتوانید یک نتیجه مناسب و رضایتبخش به دست آورید؛ گفتنی است که نوشتن قرارداد از بخشهای گوناگونی تشکیل میشود و برای نگارش هر بخش آن، باید نکات خاصی را رعایت کنیم.
ما در این مقاله، کوشیدیم تا بخشهای مهم هر قرارداد حقوقی را بررسی کنیم و در ادامه، انواع قرارداد قانونی و روشهای تنظیم آن را به شما بیاموزیم. با مطالعه این مقاله، قادر خواهید بود، بدون پرداخت هزینههای نجومی، به صورت دقیق تنظیم قرارداد مخصوص به خود را انجام دهید و همه فرایندهای قانونی آن را نیز پشت سر بگذارید.
در نهایت در هنگام تنظیم قرارداد باید نکات زیادی را رعایت کنید به دلیل اینکه ممکن است در آینده برای شما مشکلاتی پیش بیاید. به همین دلیل برای جلوگیری از مشکلات احتمالی می توانید با رجوع کردن به اپلیکیشن حقوقی شهرداد و مشاوره با وکلای ما به راحتی اقدام به تنظیم قرارداد های خود به درست ترین روش و با رعایت تمام مضامین حقوقی کنید.
-
قرارداد چیست؟
قرارداد چیست؟ با توجه به ماده 183 قانون مدنی قرارداد عبارت است ازاينكه يك يا چندنفر درمقابل يك يا چندنفر…
بیشتر بخوانید »