وکیل پایه یک دادگستری تهران

احتمالا تا به حال بارها در کلام اهالی دادگاهها یا مراجعان به دادگاه، درباره “وکیل پایه یک” مسائلی را شنیدهاید.
وکیل پایه یک دادگستری تفاوتهای عمدهای با وکیل پایه دو دارد؛ به بیان دیگر، وکیل پایه یک، به سبب برخی اختیارات بیشتر، از جهت حقوقی گزینه مناسبتری خواهد بود. وکیل پایه یک دادگستری اختیارات بیشتری در قبول پروندههای حقوقی دارد و میتواند در بسیاری از دادگاههای سرتاسر کشور حضور پیدا کند.
این روزها، در اطراف دادگستریها و خیابانهای منتهی به آن، دفاتر وکالت بسیاری پیدا میشود اما سوال اینجاست که کدام یک از این دفترها، بهترین گزینه ممکن هستند؟
در زمان انتخاب یک وکیل خوب، علاوه بر توجه به پایه وکالتی آن شخص، باید مولفهها و موارد دیگری را نیز در گوشه ذهن داشته باشید. ما در این مقاله از شهرداد، تلاش میکنیم تا شناختی جامع از یک وکیل پایه یک خوب به شما ارائه دهیم.
وکیل کیست؟
وکیل یکی از حرفههای جوامع بشری است که سابقهای بسیار طولانی دارد؛ از سالها پیش، ثروتمندان و سرمایهداران افراد خاصی را به عنوان نماینده خود برای پیگیری امور و فعالیتهای مختلف به عرصه تجارت میفرستادند. رفته رفته با به وجود آمدن دادگاههای امروزی و روی کار آمدن سیستم حقوقی مدرن، وکیل و وکالت، معنای نسبتا متفاوتی پیدا کرد.
این روزها، وکیل به معنای یک متخصص حقوقی خبره است که در دادگاه کنار شما میایستد و از حقوقتان دفاع میکند، یا پروندهها، چکها و بسیاری از کارهای حقوقی را بجای شما انجام میدهد.
علاوه بر این مورد، وکیل با قوانین، تبصرهها و مولفههای قانونی آشنایی بسیاری دارد و گزینه مناسبی برای مشاورههای حقوقی است؛ در نتیجه، پیش از مراجعه به مراجع قضایی، قادر هستید که به دفاتر وکلا مراجعه کنید و درباره فرایندهای قانونی و مسائل حقوقی مشاوره دریافت کنید.
وکیل چه انواعی دارد؟
وکیل با توجه به زمینه فعالیت، به انواع گوناگونی تقسیم میشود. همچنین وکلا از جهت تجربه و مدارج دانشگاهی به دو دسته کلی وکیل پایه یک و وکیل پایه دو دادگستری تقسیم میشوند. در ادامه این مقاله، انواع وکیل را بررسی میکنیم و نکات مهم مربوط به هر کدام را از نظر میگذرانیم.
-
وکیل دادگستری:
وکلای دادگستری باید به دانشگاه بروند و حداقل یک مدرک لیسانس در زمینه حقوق یا فقه و حقوق کسب کنند؛ پس از این، آزمونهای مربوط به کانون وکلای دادگستری را با موفقیت پشت سر بگذارند تا در نهایت اجازه ورود به پروندههای حقوقی دادگستری را پیدا کنند. وکیلان دادگستری معمولا در کنار شما، به دادگاه میآیند، ادله محکمهپسند ارائه میکنند و در نهایت میکوشند تا پرونده شما در دادگاه پیروز شود. وکیل پایه یک و وکیل پایه دو دادگستری جزو انواع وکیل دادگستری هستند.
-
وکیل مدنی:
تصور کنید که برای انجام یک فرایند حقوقی خاص، نیاز به یک نماینده دارید؛ همچنین ترجیح میدهید که نماینده شما با مسائل حقوقی، قوانین جدید و تبصرههای تاییدی مجلس و شورای نگهبان آشنایی داشته باشد. در چنین موقعیتی، شما به یک وکیل مدنی نیازمند هستید. وکیل مدنی در دفاتر ثبت رسمی، وکالت افراد را به عهده میگیرد و در فرایندهایی مانند، طلاق، مسائل مربوط به اجاره، موارد مربوط به فعالیتهای سازمانها و شرکتهای کوچک و بزرگ، به مدیران کمک شایانی میکند.
-
وکیل مع الواسطه:
زمانیکه شخصی به سبب نداشتن بضاعت مالی یا هر مشکل دیگری، توانایی اخذ یک وکیل دادگستری را نداشته باشد، به وسیله شخص دیگری یک وکیل برای او مشخص میشود؛ به چنین وکیلهایی، وکیل مع الواسطه گفته میشود.
وکیل پایه یک دادگستری چه ویژگیهایی دارد؟
وکیل پایه یک دادگستری از طرف قانون اجازه دارد که در هر پروندهای و واقع در هر دادگاهی ورود کند و فرایند حقوقی آن را به دست بگیرد. وکیل پایه یک دادگستری معمولا نسبت به وکیل پایه دو مهارت و تجربه بیشتری دارد و از مقبولیت بیشتری نیز برخوردار است.
وکیل پایه یک معمولا بهترین انتخاب برای انواع پروندههای دادگاهی است. ممکن است از خود بپرسید که برای تبدیل شدن به یک وکیل پایه یک دادگستری چه فرایندهایی را باید طی کنیم یا اینکه یک وکیل پایه یک چه ویژگیهایی دارد. در ادامه، برجستهترین ویژگیهای وکیل پایه یک دادگستری تهران و دیگر شهرستانها را بررسی میکنیم:
- وکیل پایه یک حداقل باید یک مدرک لیسانس در زمینه حقوق یا فقه و حقوق داشته باشد.
- باید در آزمونهای مربوط به کانون وکلای دادگستری شرکت کند و نمره قبولی را کسب کند.
- دوره دو ساله کارآموزی وکالت را پشت سر گذاشته باشد.
- در مسائلی مانند اخلاق، مذهب و عقلانیت، صلاحیت داشته باشد.
- دوره مخصوص وکلای ماده 187 (دوره وکالت پایه دو دادگستری) را به اتمام رسانده باشد.
- انواع امتحانها و آزمونهای علمی را با موفقیت به پایان رسانده باشد.
اگر یک وکیل هر کدام از شرایط بالا را نداشته باشد، نمیتواند در جایگاه یک وکیل پایه یک دادگستری فعالیت کند؛ فراموش نکنید که متخلفان و مدعیان دروغین این عرصه، با بررسی شماره پروانه مخصوص کانون وکلای ایران یا کانون مشاوران قوه قضاییه، قابلشناسایی هستند.
وکیل پایه یک دادگستری چه وظایفی دارد؟
وکلا پس از آنکه دورههای کارآموزی و امتحانهای علمی خود را پشت سر بگذارند قادر هستند که زمینه و عرصه فعالیت حقوقی خود را مشخص کنند؛ بسیاری از وکیل های پایه یک دادگستری، تصمیم میگیرند که به سراغ احداث دفتر حقوقی و قبول پروندههای حقوقی بروند.
بخشی دیگر از وکیلان پایه یک، به استخدام قوه قضاییه درمیآیند و در دستگاههای قضایی مشغول به کار میشوند. همچنین برخی از شرکتهای خصوصی یا دولتی، اقدام به استخدام وکیل های پایه یک دادگستری تهران میکنند، چراکه به یک نماینده حقوقی خبره نیازمند هستند.
در مجموع میتوانیم بگوییم که موارد زیر، برجستهترین فعالیتهای مربوط به وکیل پایه یک دادگستری است:
وکیل پایه یک دادگاه خانواده
بسیاری از پروندههای حقوقی که در حال حاضر، در جریان هستند مربوط به طلاق یا مسائل میان زوجین میباشند. هر یک از وکیل های پایه یک دادگستری میتوانند در زمینههای مربوط به خانواده ورود کنند و به مشاوره حقوقی بپردازند.
نکته اینجاست که بهترین گزینه برای انجام مشاوره حقوقی در زمینه مسائل خانواده، وکیل پایه یک خانواده است؛ وکیل پایه یک خانواده به وکیلی گفته میشود که بصورت تخصصی بر روی مسائل خانواده مانند طلاق، فسخ نکاح، مهریه، اجرت المثل، تنصیف، طلاق توافقی، حضانت فرزندان و حق طلاق کار کرده است و همه پیچ و خمهای مربوط به این عرصه را به خوبی میشناسد.
پس بهترین گزینه برای پروندههای مربوط به خانواده، وکیل پایه یک دادگاه خانواده است؛ توجه کنید که وکیل پایه یک دادگستری، علاوه بر داشتن علم کافی، باید تجارب کاری موفقی نیز داشته باشد؛ این مسئله باعث میشود که نقش وکیل پایه یک خانواده برجستهتر شود.
وکیل پایه یک ملکی
وکیل پایه یک ملکی یا وکیل متخصص املاک به وکیلی گفته میشود که عمده فعالیتاش در زمینه قوانین مربوط به املاک بوده است. وکیل پایه یک ملکی آشنایی زیادی با مسائل حقوقی مربوط به تقسیم ارث ملکی، دعواهای ملکی و دادگاههای کیفری مربوط به این مسائل دارد. در نتیجه، زمانیکه شخصی نیاز داشته باشد که برای املاک یا داراییهای غیرمنقول خود با یک متخصص مشورت کند، باید به سراغ وکیل ملکی برود.
جالب است بدانید که وکیل ملکی برای فعالیتهایی مانند درخواست تخلیه مستاجران، ثبت قرارداد اجاره ملک یا سایر مسائل ملکی گزینه مناسبی است؛ شما میتوانید از یک وکیل پایه یک ملکی به عنوان نماینده تام الاختیار خود استفاده کنید. دقت کنید که برای رسیدن به چنین مطلوبی، باید در یک دفتر ثبت رسمی، یک وکیل را بصورت قانونی در جایگاه نماینده خود قرار دهید.
مشاور حقوقی پایه یک دادگستری
جالب است بدانید که برخی از وکیل های پایه یک دادگستری تهران، پروندههای دادگاهی را قبول نمیکنند و صرفا در جایگاه یک مشاور حقوقی فعالیت میکنند؛ این دسته از وکلا، در دفاتر خود مستقر میشوند تا مراجعهکنندگان برای انجام انواع مشاورههای حقوقی به سراغ آنها بروند.
نکته اینجاست که مشاور حقوقی یک وکیل بسیار با تجربه است که در زمینهها و عرصههای گوناگون حقوقی صاحبنظر و مطلع میباشد. مشاوران حقوقی از قوانین و مادههای قانونی جدید نیز باخبر هستند و همیشه بهترین مشاورهها را به مراجعهکنندگان میدهند.
گفتنی است که فن بیان، قدرت تصمیم گیری سریع و خصوصیات اخلاقی برجسته مانند صداقت، امانتداری و برخورد صمیمانه، از جمله مهمترین ویژگیهای یک مشاور حقوقی خوب است.
وکیل پایه یک دادگستری با وکیل پایه دو چه تفاوتهایی دارد؟
وکیل پایه یک و وکیل پایه دو، هر کدام دارای اختیارات و آگاهیهای حقوقی کامل و جامعی هستند اما چند تمایز تعیینکننده در میان این دو طبقه از وکلای دادگستری وجود دارد.
در بخشهای قبلی بیان کردیم که یک وکیل دقیقا باید چه ویژگیهایی داشته باشد که در جایگاه یک وکیل پایه یک شناخته شود. در این بخش، قصد داریم بیان کنیم که وکیل پایه یک و پایه دو از جهت اختیارات قانونی دقیقا چه تفاوتی با یکدیگر دارند.
-
وکیل پایه یک دادگستری:
وکیل پایه یک مطابق با اجازه قانون جمهوری اسلامی ایران، قادر است هر پرونده حقوقی، جنایی و کیفری را در هر دادگاهی از ایران قبول کند. قانونگذار هیچ منعی در میزان ورود وکیلان پایه یک به پروندههای حقوقی قائل نشدهاند. گفتنی است که در پروانه وکالت هر وکیلی به صراحت بیان شده است که وکیل نامبرده در کدام پایه وکالتی قرار دارد.
-
وکیل پایه دو دادگستری:
وکیل پایه دو نیز مانند وکیل پایه یک مدرک لیسانس دارد و آشنایی نسبتا تخصصیای با مسائل حقوقی دارد اما نکته اینجاست که وکیل پایه دو تجربه و مهارت کاری کمتری در مقایسه با وکیل های پایه یک دادگستری دارد. وکیل پایه دو در ورود به پروندههای حقوقی چند منع قانونی دارد.
به عنوان مثال، وکیل پایه دو صرفا میتواند وکالت پروندههایی را قبول کند که مربوط به جرایم تعزیری با حبس کمتر از 10 سال، به همراه شلاق و جزای نقدی هستند. وکیل پایه دو دادگستری فقط میتواند در پروندههای مالی کمتر از 50 میلیون تومان و خواستهها و پروندههای غیرمالی ورود کند.
آیا وکیل پایه یک، بهترین گزینه است؟
حالا که مزایا و ویژگیهای مثبت وکیل پایه یک دادگستری را بر وکیل پایه دو برشمردیم، ممکن است تصور کنید که بهترین گزینه برای شما، مراجعه به وکیل پایه یک دادگستری است. در یک کلام باید بگوییم که چنین تصوری چندان صحیح نیست.
فرایند انتخاب کردن یک وکیل مناسب، کاملا به قصد و هدف شما بستگی دارد؛ اگر مایل هستید که صرفا یک مشاوره حقوقی انجام دهید یا اینکه درباره برخی از مسائل حقوقی ساده تصمیم گیری کنید، بهتر است به سراغ یک وکیل پایه دو بروید ولی اگر قصد دارید که برای یک پرونده حقوقی سنگین یا یک پرونده طلاق به دنبال وکیل بگردید، به سراغ وکیل های پایه یک دادگستری تهران بروید.
فراموش نکنید که وکیل های دادگستری خدمات گرانتری نسبت به وکیل های پایه دو به شما ارائه میدهند و معمولا درگیر پروندههای کوچک و بزرگ بسیاری هستند. اگر قصد دارید که یک وکیل تازهکار انتخاب کنید که پرونده حقوقیتان با هزینه کمتری به پیش برود و از طرف دیگر، وکیل تمام انرژی خود را بر روی آن پرونده بگذارد، بهتر است که به سراغ یک وکیل پایه دو بروید.
در مجموع، نباید این مسئله را فراموش کنید که وکیل پایه یک دادگستری مهارت و تجربه بیشتری نسبت به وکیل پایه دو دارد و اختیارات قانونی او نیز، بسیار بیشتر از وکیل پایه دو یا وکیل کارآموز است.
ویژگیهای وکیل پایه یک خوب چیست؟
اگر پس از مطالعه بخشهای قبلی، به این نتیجه رسیدهاید که باید به یک وکیل پایه یک مراجعه کنید، این بخش برای شما طراحی شده است. در ادامه، قصد داریم مهمترین ویژگیهای وکیل پایه یک دادگستری خوب را برشماریم. شما قادر خواهید بود که با توجه به این مولفهها از میان دفاتر بیشمار وکیل های پایه یک دادگستری تهران، بهترین گزینه را پیدا کنید.
ویژگی اول: پروانه وکالت معتبر
هر وکیل پایه یک، پس از پشت سر گذاشتن فرایندهای گوناگون کارآموزی و امتحانهای علمی، ممکن است از یکی از دو نهاد کانون وکلای ایران یا کانون مشاوران قوه قضاییه، پروانه وکالت خود را دریافت کند.
در پروانه وکالت، اطلاعات دقیقی درباره هویت شناسنامهای وکیل و پایه وکالتی او بیان شده است. بهتر است که در زمان مراجعه به دفتر یک وکیل، پروانه وکالت او را بررسی کنید تا با اطمینانخاطر به مسائل حقوقی خود بپردازید.
ویژگی دوم: امانت
در دفتر وکیل از مسائل و مشکلات زیادی صحبت میشود؛ ممکن است بانویی برای ارسال دادخواست طلاق یا توقیف اموال شوهر خود به سراغ یک وکیل پایه یک رفته باشد؛ در چنین شرایطی، بسیار مهم است که وکیل محرم اسرار شما باشد و جزییات پرونده حقوقیتان را با هیچ کسی در میان نگذارد.
همچنین در برخی از پروندههای حقوقی، ممکن است با درز کردن یک نکته، رقیب شما در دادگاه بر شما برتری پیدا کند؛ در چنین موقعیتهایی، بسیار مهم است که وکیل انتخابی شما، به صورت صددرصدی ایمن و امین باشد.
ویژگی سوم: تعهد به پرونده
یکی دیگر از مولفههایی که وکیل حتما باید دارا باشد، تعهد و پایبندی به پرونده حقوقی شماست. برخی از وکلای پایه یک دادگستری تهران، به سبب مشغولیت همزمان به چند پرونده حقوقی، فرصت صرف زمان کافی بر روی پرونده شما را ندارند. به سبب همین مسئله است که برخی از مراجعهکنندگان مایل هستند پروندههای خود را به وکیلهای پایه یک تازهکار یا به وکیل های پایه دو بسپارند.
ویژگی چهارم: به روز رسانی اطلاعات
قوانین و مادههای قانونی به مرور زمان تغییر میکنند یا مشمول اصلاحیههای جدیدی میشوند؛ مواردی مانند عطف به ماسبق شدن قوانین جدید باعث میشود که پروندههای قدیمی هم تحت تاثیر قوانین جدید قرار بگیرند و روند کار تا حدودی تغییر کند.
با توجه به این نکات، بسیار مهم است که وکیل انتخابی شما، به صورت مداوم درگیر مطالعه خبرها و مقالات مربوط به قوانین حقوقی جدید باشد تا بهترین مشاورهها را به شما ارائه دهد. همچنین تسلط وکیل پایه یک به زبان انگلیسی و عربی، کمک شایانی به او میکند که درک بهتری از فرایندهای حقوقی داشته باشد.
سخن پایانی
وکیل پایه یک دادگستری برخلاف وکیل پایه دو، قادر است که هر پرونده حقوقیای را قبول کند و به هر دادگاهی ورود داشته باشد. وکلای پایه یک، با طی کردن فرایندهای آموزشی خاصی در زمینههایی مانند خانواده، مشاوره و املاک صاحب تخصص میشوند.
در این مقاله، تلاش کردیم که نکات جامع و مفیدی درباره وکیل پایه یک دادگستری و وظایف او به شما ارائه کنیم تا درک بهتری از این اصطلاح داشته باشید؛ همچنین در بخشهای پایانی ویژگیهای یک وکیل خوب را بیان کردیم تا در انتخاب وکیل پایه یک دادگستری به هیچ مشکلی برنخورید.
برای داشتن یک وکیل پایه یک دادگستری تهران می توانید از طریق اپلیکیشن قوانین و مقررات شهرداد اقدام نمایید.