مراحل طلاق توافقی
مراحل طلاق توافقی 4 مرحله زیر می باشد که باید طی شود:
- مراجعه به مراکز مشاوره و گرفتن گواهی عدم انصراف از طلاق توافقی.
- ثبت دادخواست طلاق
- اخذ گواهی عدم سازش از دادگاه
- ثبت طلاق در دفترخانه
طلاق توافقی چگونه است؟
براساس قوانین کشور ما حق طلاق تنها به مردان داده شده است؛ برخلاف مردان که برای طلاق از آزادی عمل برخوردارند، زنان تنها در چهارچوب قانون و به استناد دلایل مصرح در قانون میتوانند از دادگاه تقاضای طلاق نمایند یا اینکه در قالب توافق با همسر خود، به صورت توافقی از وی جدا شوند.
طلاق توافقی زمانی تحقق مییابد که زن و شوهر در مورد جدایی به اتفاق نظر رسیده و هم چنین در خصوص مواردی چون مهریه، نفقه، جهیزیه، حضانت فرزند و … به توافقی مشترکی رسیده باشند.
اولین مرحله از مراحل طلاق توافقی: مشاوره
براساس قانون و رویه فعلی دادگاه ها، اولین مرحله از مراحل طلاق توافقی که زن و شوهر باید طی کنند، گذراندن جلسات مشاوره است.
بدین منظور دو طرف باید در سامانه تصمیم ثبت نام کنند و با وارد کردن مشخصات خود، جهت اخذ نوبت برای مراجعه به مراکز مشاوره که زیر نظر سازمان بهزیستی میباشد، اقدام نمایند.
باید خاطر نشان کنیم که این مرحله از مراحل طلاق توافقی در محاکم شهر تهران برقرار است و ممکن است در شهرستان های دیگر، گذراندن مشاوره اجباری نبوده و یا بدین شیوه صورت نگیرد.
پس از گذراندن جلسات مشاوره، چنانچه طرفین کماکان میل به جدایی داشته باشند، از مرکز مربوطه گواهی عدم انصراف از طلاق گرفته و سپس قادر به ثبت دادخواست خواهند بود.
دومین مرحله از مراحل طلاق توافقی: ثبت دادخواست
پس از گذران مرحله اول از مراحل طلاق توافقی و اخذ گواهی عدم انصراف از طلاق از مراکز مشاوره، زوجین میتوانند دادخواست طلاق توافقی را در یکی از دفاتر خدمات قضایی ثبت نمایند.
دادخواست مربوطه پس از ارسال توسط دفتر خدمات قضایی به دادگاه خانواده، به یکی از شعبات این دادگاه ارجاع شده و تعیین وقت صورت میگیرد.
سومین مرحله از مراحل طلاق توافقی: صدور گواهی عدم سازش
در جلسه دادگاه، توافقاتی که از قبل مابین زوجین صورت گرفته، باید به قاضی شعبه ارائه شود. چنانچه زوجین در مورد مسائل گفته شده چون مهریه و … با همدیگر اختلاف داشته باشند، امکان رسیدگی توسط قاضی وجود نخواهد داشت. بنابراین باید در مورد همه چیز با هم به توافق رسیده و آن را به دادگاه تقدیم کنند.
دادگاه با ملاحظه مدارک و رسیدگی به آنها، اقدام به صدور رأی میکند که این رأی در مورد طلاق توافقی، گواهی عدم سازش نام دارد.
چهارمین مرحله از مراحل طلاق توافقی: ثبت طلاق توافقی
مطابق قانون حمایت خانواده 1391، پس از اینکه دادگاه گواهی عدم سازش را صادر کرد، زوجین سه ماه مهلت دارند تا به دفترخانه مراجعه و طلاق خود را ثبت کنند.
بنابراین صدور گواهی عدم سازش پایان کار نیست و ثبت طلاق پس از آن، نیز اجباری است. در این مرحله، عدم بارداری زوجه نیز باید ثبات شود.
بدین منظور زوجه میتواند به یکی از آزمایشگاههای سطح شهر یا آزمایشگاههایی که در برخی مجتمع های قضایی دایر شده است، مراجعه کند.
همچنین اگر زوجه باکره باشد، به پزشکی قانونی ارجاع میشود تا مورد معاینه قرار بگیرد. البته دادگاه ممکن است قبل از صدور گواهی عدم سازش، نتایج این دو آزمایش را مطالبه نماید یا اینکه ارائه نتیجه به دفترخانه را کافی بداند.
پشیمانی زن و مرد از طلاق توافقی:
توجه داشته باشید تا پیش از ثبت صیغه طلاق در دفتر ازدواج و طلاق، برای هر دو طرف امکان پشیمانی وجود دارد. یعنی هم زن و هم مرد میتوانند با نادیده گرفتن توافق های صورت گرفته و گواهی عدم سازش، از طلاق منصرف شده و از مراجعه به دفترخانه خودداری کنند.
چنان چه هر دو ظرف 3 ماه از صدور گواهی عدم سازش، جهت ثبت صیغه طلاق، اقدام نکنند، تمام توافقهای صورتگرفته باطل خواهد شد. در این صورت، اگر طرفین همچنان قصد جدایی داشته باشند، باید تمام مراحل طلاق توافقی را از ابتدا سپری کنند.
پشیمانی زن از طلاق توافقی
مطابق قانون حمایت خانواده 1391، اگر زن ظرف مهلت سه ماهه گفتهشده، از طلاق منصرف شود، امکان ثبت صیغه طلاق کماکان برای مرد وجود دارد و وی میتواند به دفترخانه رفته و طلاق را ثبت کنند. البته ممکن است در رویه، دفترخانه ها ممکن است اطلاع و رضایت زوجه را نیز لازم بدانند.
پشیمانی مرد از طلاق توافقی
علی الاصول تغییر تصمیم مرد از طلاق، سبب باطل شدن گواهی عدم امکان سازش میشود و ثبت طلاق توسط زن ممکن نیست. اما اگر زن به موجب رأی دادگاه یا سند رسمی، وکالت بلاعزل در اجرای صیغه طلاق داشته باشد، می تواند به دفترخانه رفته و طلاق را خود ثبت نماید. در این حالت عدم مراجعه مرد بلاتأثیر بوده و و مانع ثبت طلاق توافقی نخواهد شد.
مدارک لازم برای طلاق توافقی
شناسنامه و کارت ملی زوجین و عقدنامه یا رونوشت آن برای طلاق توافقی مورد نیاز است. چنان چه طرفین به هر دلیلی به عقدنامه دسترسی نداشته باشند میتوانند رونوشت آن را از دفترخانه ای که ازدواج آنها در آن صورت گرفته، بگیرند.
در پایان توجه داشته باشید:
با استفاده از تکنیک های حقوقی، میتوان برای حصول هر چه سریعتر نتیجه، برخی مراحل طلاق توافقی از جمله مشاوره را حذف کرد.
به کارگیری این راه حل های حقوقی توسط وکلای دادگستری امکانپذیر بوده و توصیه ما به شما این است که برای صرفه جویی در زمان و هزینه، کار خود را به وکلای مجرب شهرداد بسپارید. با مراجعه به اپلیکیشن حقوقی شهرداد می توانید راجع به قوانین مربوط به طلاق توافقی اطلاعات بیشتری کسب نمایید.