ماده 10 قانون مدنی
برای شکل گیری هر قرارداد و عقد، طرفین آن باید قصد ایجاد یک اثر حقوقی را داشته باشند و با رضایت و بدون اکراه و اجبار، قصد و اراده خود را به نحوی از انحا ابراز نمایند. به گونه ای که اراده های آن دو مطابق با بکدیگر باشد. در ارتباط با شکل گیری قراردادها، اشخاص آزادی و اختیار دارند که آزادانه و به شکلی معقول با یکدیگر قرارداد بسته و آثار و مفاد آن را تعیین کنند. در نظام حقوقی کشور ما، این مطلب در ماده 10 قانون مدنی بیان شده است.
اصل آزادی قراردادی و رابطه آن با ماده 10 قانون مدنی
-
تعریف اصل آزادی قراردادی:
علی الاصول افراد در انعقاد قرارداد آزادی دارند مگر این که موانع مشروعی چون قانون، نظم عمومی و … آزادی آنها را محدود کرده و مانع از آن شود که آنها بتوانند اقدام به انعقاد عقد نمایند. این مسئله که اراده های افراد میتواند منشا اثر باشد مگر آن که با مانع خاصی مواجه شود ، در دنیای حقوق تحت عنوان اصل آزادی قراردادی شناخته میشود.
-
مبانی اصل آزادی قراردادی:
مطابق با ماده 10 قانون مدنی ، این اصل بر پایه احترام به شخصیت انسانی استوار است که لازمه احترام به شخصیت انسان، حفظ آزادی اراده او است. بدین جهت تراضی اشخاص برای انعقاد عقد محترم شمرده میشود.
اصل مزبور هم چنین واکنشی بوده است به برخی محدودیت هایی که اشخاص را از انعقاد برخی عقود بازمیداشته اند. تشریفات قراردادی چون لزوم سوگند یادکردن بر وفای به عهد و ستم فرمانروایان در برهه های گوناگون تاریخی مبنی بر محدودکردن سایر اشخاص از انعقاد قرارداد از جمله این موانع میباشد.
مفاد ماده 10 قانون مدنی
در نظام حقوقی کشور ما، این اصل در ماده 10 قانون مدنی تجلی یافته است.
این ماده چنین مقرر میدارد: «قراردادهای خصوصى نسبت به کسانى که آن را منعقد نمودهاند. در صورتی که مخالف صريح قانون نباشد نافذ است.»
براساس این ماده، عل یالاصول اختیار اشخاص برای انعقاد قرارداد از نظر قانونی محترم شمرده می شود و لازم نیست اراده طرفین عقد در قالب خاصی ابراز شود. اما در صورتی که تراضی اشخاص برخلاف قانون باشد دیگر مشمول اصل آزادی قراردادی نخواهد شد و با مانع قانون مواجه میشود که مانع از انعقاد قرارداد میگردد.
منظور از قرارداد خصوصی، چه قراردادهایی است؟
قراردادهای خصوصی عموماً ناظر بر عقود نامعین می باشد. بدین معنی هر قراردادی که مردم ببندند و در قانون تحت عنوان خاصی مورد توجه قانونگذار قرار نگرفته باشد، معتبر و صحیح میباشد.
البته در خصوص عقود معین که مورد عنایت قانونگذار قرار گرفتهاند نیز این ماده کاربرد دارد. چرا که در قانون تمام احکام این دسته از قراردادها بیان نشده و طرفین میتوانند نسبت به مواردی که در قانون ذکر نشده تراضی کنند و موارد دلخواه خود را در قرارداد بگنجانند.
ماده 10 قانون مدنی دارای چه آثار و نتایجی است؟
اصل آزادی قراردادی که در ماده 10 قانون مدنی متجلی گشته، منشأ آثار و نتایجی در دنیای حقوق است که از اهمیت قابل توجهی برخورداراند. این آثار را در ادامه بررسی خواهیم کرد.
-
آزادی اشخاص در انعقاد قرارداد
اولین مورد آزادی اشخاص در انعقاد قرارداد و تعیین آثار و نتایج آن است. این که در قانون مدنی برخی از قراردادها تحت عنوان عقود معین مورد توجه قانونگذار قرار گرفته اند به دلیل آن است که این قرارداد ها بیشتر مورد استفاده قرار میگرفتهاند.
لذا قانونگذار آثار و شرایط آنها را با تفضیل بیشتری بیان نموده است. اما اشخاص میتوانند خارج از این چهارچوبها نیز قرارداد منعقد کنند و لزومی ندارد که حتماً برای انعقاد عقد از یکی از این قراردادها استفاده کنند.
-
عدم نیاز به تشریفات خاص برای انعقاد قرارداد
دومین اثر اصل مذکور آن است که اشخاص ملزم نیستند برای انعقاد عقد تشریفات یا قالب قراردادی خاصی را رعایت کنند، همین که قصد ایجاد اثری حقوقی را داشته و آن را به گونه ای اعلام نمایند کفایت میکند اراده آن مورد حمایت قانون قرار میگیرد. این مورد در علم حقوق اصل رضایی بودن عقود نیز نامیده میشود. در واقع اصل این است که انعقاد قرارداد نیازمند تشریفات خاصی چون کتبی بودن و … نیست مگر اینکه قانون چنین مقرر کند.
3-لزوم وفاداری به قرارداد
سومین اثر مربوط به پایبندی طرفین به رعایت مفاد قرارداد پس از انعقاد عقد است. بدین معنی که طرفین حق ندارند جز در موارد مشخص قرارداد را برهم زنند و از اجرای آن شانه خالی کنند. طرفین با آزادی و رضایت به موجب قرارداد خود را متعهد می نمایند و نه تنها حق تخطی از تعهدات خود را ندارند بلکه دادگاه نیز واند آن ها را از اجرای پیمانی که بسته اند، معاف نماید.
-
رعایت مفاد قرارداد
طبق ماده 10 قانون مدنی آخرین نتیجه اصل آزادی قراردادی، لزوم رعایت مفاد قرارداد و اجرای تکالیف قراردادی میان طرفین و قائم مقام قانون آنها و عدم ایجاد الزام قراردادی برای اشخاص ثالث است. علی الاصول دو شخص نمی توانند پیمانی ببندند و به موجب آن شخص ثالثی را متعهد به اجرای تکلیفی کنند چرا که این مسئله با آزادی شخصیت انسان منافات دارد.
استثنائات ماده 10 قانون مدنی:
همان گونه که از ظاهر ماده 191 قانون مدنی پیداست، اصل آزادی قراردادی به صورت کاملا مطلق پدیرفته نشده و با محدودیت هایی مواجه است. به طور کلی در ماده 10 قانون مدنی سه عامل سبب محدود شدن اراده اشخاص در انعقاد قرارد می شوند که عبارت اند از :
1- قانون
2- نظم عمومی
3- اخلاق حسنه.
-
اولین استثنای ماده 10 قانون مدنی : قانون
قانون اولین موردی است که مانع از آن میشود که اراده افراد بدون حد و مرز منشا اثر حقوقی شود. باید توجه داشت مفاد تمام قوانین مانع شکل گیری قرارداد بر اساس اصل آزادی قراردادی نمی شوند. بلکه تنها قوانین آمره چنین اثری دارند. به طور کلی قوانین به 4 حالت، برای انعقاد قرارداد ایجاد محدودیت مینمایند:
-
قوانین آمره:
طبق ماده 10 قانون مدنی ، قوانینی هستند که از نظر قانونگذار بنا به دلایل گوناگون چون رعایت نظم عمومی و … چنان اهمیتی دارند که هیچ کس مجاز به تخطی از آنها نیست و همگان ملکف و ملزم به رعایت این قوانین هستند.
چنان چه قانونی آمره مانعی را برای انعقاد عقد مقرر کند، اشخاص به استناد اصل آزادی قراردادی مجاز به نادیده گرفتن آن نخواهند بود. به عنوان مثال قانون مدنی شرایط عمومی صحت قراردادها و هم چنین شرایط خاص انعقاد عقود معین از جمله بیع، اجاره، وکالت و … را بیان کرده است.
شرایطی چون قصد طرفین، اهیلت و … شرایطی هستند که در نظر قانونگذار برای انعقاد هر عقدی ضروری بوده و اشخاص بدون رعایت این موارد حق انعقاد عقد را ندارند و آزادی آنها در صورت عدم پایبندی به این مقررات، مورد حمایت قانون قرار نخواهد گرفت.
2-1-گاهی به حکم قانون، مفاد برخی قراردادها مانند قراردادهای که میان اتحادیه های کارگری و کارفرمایان منعقد میشود برای تمام اعضای آن اتحادیه الزام آور است که این مورد نمونه ی تسری اثر قرارداد به اشخاص ثالثی است که در انعقاد آن نقشی نداشتهاند.
3-1- لزوم انعقاد برخی قراردادها در قالب و شکل خاص، از موارد دیگر است که نقش قانون در محدود نمودن اصل آزادی قراردادی را نشان میدهد. به عنوان مثال وصیت نامه باید به یکی از حالت های خودنوشت، رسمی یا سری تنظیم شود یا طلاق تشریفات خاصی دارد که زوجین بدون رعایت آن نمیتوانند به زندگی مشترک خود پایان دهند.
4-1- دخالت دولت در زندگی اقتصادی و اجتماعی اشخاص در جامعه نیز سبب میشود گاهی افراد ناچار به انعقاد برخی قراردادها شوند و تاب مخالفت در برابر مفاد آن را نداشته باشند. مثلا قراردادهای خدمات برق و آب و گاز و تلفن از پیش توسط نهادهای دولتی تهیه شده و اشخاص برای بهره مندی از این خدمات ناگزیرند که تن به این قراردادها دهند.
-
دومین استثنای ماده 10 قانون مدنی : نظم عمومی
برخی قوانین به منظور حفظ منافع عمومی و تأمین نظم عمومی وضع میشوند. چنین قوانین اراده اشخاص را محدود کرده و برای تأمین نظمی که لازمه حسن جریان امور اداری یا سیاسی و اقتصادی یا حفظ خانواده است، مجوز انعقاد قرارداد را از اشخاص سلب میکنند.
این قواعد مربوط به پایه های حکومت و تمدن و اخلاق هر جامعه است و برای بقای جامعه برای خواسته های فردی اشخاص آن جامعه برتری مییابند. براساس ماده 975 قانون مدنی نیز دادگاه نمیتواند قراردادهایی که مخالف نظم عمومی هستند را به اجرا بگذارد و چنین قراردادهایی فاقد هرگونه اثر حقوقی خواهند بود.
-
سومین استثنای ماده 10 قانون مدنی : اخلاق حسنه:
مقصود از اخلاق حسنه منش و کردار پرهیزکاران جامعه است. در واقع اخلاق حسنه چهره خاصی از نظم عمومی است و آن عبارت است از بخشی از اخلاق که هنوز در قوانین نفوذ نکرده و ضامن اجرا آن تنها وجدان اجتماعی است.
گرچه مرز بین اخلاق حسنه و نظم عمومی مرز ظریفی است و این دو مورد همپوشانی هایی دارند، اما مانع اخلاق حسنه به دادرس این اجازه را میدهد که در مقام حفظ مصلحت عموم به متن قوانین بسنده نکرده و بتواند فراتر از آن توافق های خلاف اخلاق حسنه را بیاثر نماید.
کلام آخر
در پایان باید توجه داشت اگرچه ماده 10 قانون مدنی مجوز انعقاد قراردادهای متنوع را به آحاد جامعه داده است، اما قراردادنویسی امری بسیار تخصصی و پیچیده میباشد که نیازمند دانش، تجربه و دقت فراوان است.
بی توجهی به این امر و انعقاد قرادادی نامناسب ممکن است سبب خسارات زیادی به طرفین شود. وکلای مجرب شهرداد در این زمینه و با توجه به ماده 10 قانون مدنی می توانند با تکیه به علم و تجربه خود، قراردادهایی بدون اشکال که تضمین کننده منافع هر دو طرف باشد را تهیه و تدارک ببینند.