بیمه شرکت سهامی خاص

بیمه شرکت سهامی خاص که شامل بیمه پرسنل این شرکت میشود، جزو مهمترین مراحل راه اندازی یک شرکت تازه تاسیس است.
بیمه شرکت سهامی خاص با ارسال مدارک مخصوص و طی کردن فرایند نسبتا سادهای انجام میشود و بصورت ماهانه نیز، قابلپیگیری است.
این بیمه میتواند دربرگیرنده پوششهای پشتیبان گوناگونی باشد. به عنوان مثال، پرداخت حقوق بازنشستگی یا بیمههای درمانی جزو بیمه شرکت سهامی خاص برای کارکنان و سایر پرسنل است.
در این مقاله، قصد داریم ابتدا شرکت سهامی خاص را تعریف کنیم و نکات مهمی درباره آن بیان کنیم؛ سپس به سراغ نحوه دریافت کد کارگاهی برای بیمه شرکت سهامی خاص برویم و نکات تکمیلی هر بخش را برشماریم.
دنبال کردن این مقاله آموزشی، به شما کمک میکند که یک دیدگاه کلی نسبت به فرآیند بیمه شرکت های تازه تاسیس سهامی خاص پیدا کنید و از مزایای این مسئله باخبر شوید.
شرکت سهامی خاص یعنی چه؟
شرکت سهامی خاص همانطور که از نام آن پیداست، یک شرکت سهامی است که کل سهام آن توسط مدیران داخلی یا سهامداران داخل هیئت مدیره، خریداری شده باشد.
مزیت شرکتهای سهامی خاص در مقایسه با شرکتهای سهامی عام، در این مسئله است که برای تاسیس یک شرکت سهامی خاص، نیاز به صرف کردن هزینهها یا مبالغ نجومی نیست.
درحالیکه برای تاسیس یک شرکت سهامی عام مانند مجموعه فولاد مبارکه اصفهان، سهامداران گستردهای باید به عرصه خرید بیایند و مبلغ بسیار زیادی باید پرداخت شود تا درصدی از سهام این شرکتها فروخته شود.
شرکت سهامی خاص چه مزیتهایی دارد؟
مهمترین مزیت شرکت سهامی خاص، مربوط به تعداد اولیه سهامداران و مدیران این شرکت است؛ یک شرکت سهامی خاص، میتواند با حداقل نیرو و هزینه تاسیس شود؛ به عنوان نمونه، یک شرکت سهامی خاص، در کوچکترین حالت خود، سه سهامدار، سه عضو هیئت مدیره و دو بازرس دارد.
علاوه بر این مزیت، ویژگی مثبت دیگر شرکتهای سهامی خاص این است که در هر زمانی قابلیت تبدیل شدن به یک شرکت سهامی عام را دارند؛ این مسئله به مدیران شرکت این امکان را میدهد که ابتدا با تاسیس یک شرکت کوچک، پایههای اساسی تجارت خود را رسم کنند، سپس به سمت و سوی گامهای بزرگتر بروند و فعالیت خود را گسترش دهند.
بیمه شرکت سهامی خاص دقیقا چیست؟
مدیران عامل و اعضا هیئت مدیره شرکتهای سهامی خاص به سبب دلایل متفاوتی، مایل هستند که کارمندان و اعضای شرکت را تحت پوشش بیمههای گوناگونی قرار دهند.
دلایلی مانند تبدیل شدن یک شرکت سهامی خاص به شرکت دانش بنیان یا اجرا تعهدات کارفرما در برابر کارگر موجب میشود که مدیران شرکتهای سهامی خاص به فکر بیمه کارکنان خود بیفتند.
این بیمه با عنوان بیمه شرکت سهامی خاص شناخته میشود. در ادامه دو نوع کلی بیمه را که شرکت سهامی خاص با آن دسته پنجه نرم خواهد کرد معرفی میکنیم.
بیمه پرسنل
بیمه پرسنل با سه خدمت کلی به کارکنان ارائه میشود:
- بیمه کار:
مطابق با نص صریح قانون، کارفرما موظف است که کارمندان، کارگران یا کارکنان خود را تحت پوشش بیمه قرار دهد. از طرف دیگر، بیمه کار یکی از مهمترین انتظارهای افراد جویای کار است.
به وسیله این خدمت است که کارمندان، فرصتهای شغلی گوناگون را با هم مقایسه میکنند و برخی از آنها را بر برخی دیگر، ترجیح میدهند. بیمه کار به این شکل است که شامل 30 درصد از حقوق کارگر میشود؛ کارفرما موظف است که 23 درصد از آن را پرداخت کند و مابقی حق بیمه (هفت درصد) باید از کارگر کسر شود.
مبلغ بیمه کارگر هر سال افزایش پیدا میکند و کارفرمایان باید بصورت سالانه، مبلغ پرداختی را به روز رسانی کنند. گفتنی است که اگر یک کارفرما از دریافت سهم 7 درصدی کارگر خودداری کند، باید بصورت شخصی آن را پرداخت کند.
- بیمه بیکاری:
بیمه بیکاری یکی دیگر از خدماتی است که شرکتهای بیمه برای افرادی که بصورت ناگهانی بیکار میشوند در نظر میگیرد.
نکته اینجاست که این نوع از بیمه، کسانی را هدف قرار داده است که برخلاف میل باطنی، کار خود را از دست دادهاند و توانایی پیدا کردن کار جدیدی را هم ندارند. جالب است بدانید که شرکتهای بیمه، برای بررسی این مسئله که آیا شما همچنان بیمه هستید (و مشمول دریافت حقوق بیکاری میباشید) تحقیقات گستردهای را بصورت ماهانه انجام میدهند.
یکی دیگر از انواع بیمه که در میان شاغلان یا افرادی که مایل به کار هستند، بسیار طرفدار دارد، بیمه بازنشستگی است؛ فرایند بیمه کار، بیکاری و بازنشستگی کارمندان باید توسط کارفرما انجام شود و هزینههای مربوطه نیز توسط قسمت مالی هر شرکت سهامی خاص انجام میپذیرد.
بیمه بازنشستگی در دو شکل کلی وجود دارد:
- پوششهای بازنشستگی مربوط به صندوقهای بیمه:
این نوع از بیمه بازنشستگی، صرفا برای تامین نیازهای اولیه بیمهشدگان در زمان بازنشستگی است و از جهت مالی، چندان ارزشمند نیست.
- پوششهای بازنشستگی مربوط به بیمه عمر:
بیمه عمر و پرداخت بازنشستگی آن، در حکم یک مکمل درآمد محسوب میشود؛ کارمندان یا هر شخص دیگری، در کنار استفاده از سایر بیماریهای بازنشستگی یا اجتماعی، میتوانند یک بیمه عمر هم داشته باشند.
بیمه انواع قرارداد و پیمان
هر شرکتی موظف است که در صورت عقد قرارداد با سایر شرکتها، مجموعهها یا نهادهای دولتی، بیمهای تحت عنوان بیمه انواع قرارداد و پیمان پرداخت کند.
قراردادهای مشمول بیمه به دو دسته کلی قراردادهای عمرانی و قراردادهای غیرعمرانی تقسیم میشود. این نوع از بیمه، شرکت را موظف میکند که حدود 17 درصد از قرارداد را به شرکت بیمه پرداخت کند.
البته حدود 3 درصد از این 17 درصد، باید توسط پیمانکار یا مهندس حقوقی یا حقیقی پرداخت شود. قوانین مربوط به این نوع از بیمه، بسیار تخصصی است و با پیچ و خمهای گوناگونی همراه است.
بیمه شرکت سهامی خاص چگونه انجام میگیرد؟
با توجه به توضیحات بالا، ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید که فرآیند بیمه کردن کارمندان، کارفرما، سهامدارن و کارگران در شرکت سهامی خاص به چه شکلی خواهد بود. مراحل زیر مهمترین اقدامات برای انجام فرایندهای بیمه کارکنان هستند:
- مراجعه به یک شرکت بیمه و ارائه مدارک تاسیس شرکت و تکمیل کردن فرمهای بیمه اجباری از سوی کارفرما.
- ارائه مدارک مربوط به کارکنان یا پرسنل شرکت. (در برخی موارد، ثبت مدارک باید انجام شود.)
- دریافت کد کارگاهی. (در این باره، دو بخشهای بعدی به صورت مفصل صحبت میکنیم.)
- ارسال لیست پرسنل شرکت سهامی خاص به شرکت بیمه.
چه مدارکی برای بیمه شرکت سهامی خاص مورد نیاز است؟
ابتدا باید به این مسئله اشاره کنیم که مراحل بیمه کارکنان شرکت سهامی خاص حتما باید توسط مدیرعامل آن شرکت انجام شود. مدارک مورد نیاز برای این اقدام، به دو شکل مدارک صنفی حقیقی و مدارک صنفی حقوقی ارائه میشوند.
- مدارک برای تشکیل پرونده صنفی حقیقی:
پروانه کسب یا بهره برداری از منابع.
اجارهنامه مکان شرکت یا سند شرکت که باید به نام شخص کارفرما باشد.
شناسنامه و کارت ملی کارفرما.
مهر شرکت یا مجموعه.
- مدارک برای تشکیل پرونده صنفی حقوقی:
اساسنامه شرکت سهامی خاص.
آگهی تاسیس و تغییرات در شرکت سهامی خاص.
جواز تاسیس شرکت سهامی خاص.
اجاره نامه مکان شرکت یا سند ملک شرکت که به نام شرکت و به نمایندگی مدیر عامل است.
مهر شرکت سهامی خاص.
شناسنامه و کارت ملی مدیر عامل.
نکته مهم: مدارکی که قید کردیم، حتما باید بصورت اصل و کپی به دفتر بیمه تحویل داده شوند.
بیمه کارکنان شرکت سهامی خاص به چه صورت است؟
پرسنل شرکت های سهامی خاص، باید در سیستم بیمه تامین اجتماعی ثبت نام شوند. ممکن است فرایند ثبت نام در زمانی که این پرسنل در شرکت دیگری در حال فعالیت بودهاند انجام شده باشد؛ در غیر اینصورت، فرایند ثبت نام باید بصورت دقیق و کامل طی شود.
ثبت پرسنل در سیستم بیمه، شامل ارائه و ثبت اطلاعات هویتی و شناسنامهای این افراد در پایگاه دادههای شرکت بیمه است. پس از آنکه این اطلاعات در سیستم بیمه ثبت شود، یک شماره بیمه به هر یک از پرسنل اختصاص پیدا میکند که با عنوان “شماره بیمه پرسنل” معروف است.
مدارک و مراحل بیمه پرسنل شرکت سهامی خاص
کارگرانی که در کارگاه مشغول به فعالیت هستند، باید به قسمت نامنویسی یکی از شعبههای بیمه مراجعه کنند، تا اطلاعات هویتی خود را تکمیل نمایند. مدارک زیر، برای مراجعه اولیه الزامی هستند:
- مدارک هویتی مانند اصل و تصویر کارت ملی، شناسنامه و کارت پرسنلی مربوط به شرکت.
- شماره کارگاه ویژه کارگرانی که در کارگاه مشغول به فعالیت هستند.
نکته مهم: اگر یکی از پرسنل، در شرکت یا شهر دیگری مشغول به کار بوده است و سوابق بیمهای هم دارد، باید شماره بیمه و یا دفترچه بیمه قبلی خود را به همراه خود به دفتر بیمه ببرد تا سوابق بیمه قبلی او، با بیمه جدید ادغام شود؛ اگر در انجام چنین عملی اهمالکاری کنید، ممکن است سوابق بیمه قبلی منفصل شوند.
کد کارگاهی چیست و چگونه اخذ میشود؟
دریافت کد کارگاهی برای بیمه شرکت سهامی خاص امری الزامی است.
همانطور که در بخش قبلی نیز بیان کردیم، ابتدا باید به سراغ یکی از دفاتر بیمه بروید و فرمهای مربوط به بیمه کارمندان را پر کنید؛ پس از این فرایند، باید اقدام به دریافت کد کارگاهی بیمه کنید. گفتنی است که بهترین زمان برای دریافت کد کارگاهی شرکت سهامی خاص، حدود 20 روز پس از تاسیس شرکت است. دو دسته مدارک زیر (مربوط به اشخاص حقوقی و حقیقی) برای دریافت کد کارگاهی الزامی است.
- مدارک مورد نیاز برای دریافت کد کارگاه مربوط به اشخاص حقوقی:
نامه رسمی اعلام تاسیس شرکت سهامی خاص.
اصل و تصویر روزنامه رسمی که حاوی تاسیس شرکت سهامی خاص و یا هر گونه آگهی مبتنی بر تغییر شرکت است.
اصل و تصویر اظهارنامه ثبت شرکت سهامی خاص یا موافقت و تایید اصولی.
اصل و تصویر همه صفحههای مربوط به اساسنامه.
اصل و تصویر اجارهنامه محل شرکت یا سند محل شرکت با نام شرکت و نمایندگی مدیر عامل.
تصویر قبض تلفن شرکت سهامی خاص.
- مدارک مورد نیاز برای دریافت کد کارگاه مربوط به اشخاص حقیقی:
اصل و تصویر پروانه مربوط به کسب، تولید بهره برداری، اجازه کار و یا عوارض مخصوص نوسازی.
اصل سند مالکیت، سرقفلی، حقوق صنفی یا اجاره نامه و یک عدد کپی از هر کدام.
اصل و تصویر مدرکهای مربوط به شراکت یا بهره برداری چند نفره از مجموعه. (این مورد مربوط به زمانی میشود که پای یک یا چند شریک، در میان است.)
اصل و تصویر شناسنامه و کارت ملی مالک و کارفرما.
قبضهای مربوط به آب، تلفن و برق. (این مورد مربوط به زمانی است که کارگاه مورد بحث، فاقد جواز کسب باشد.)
چند روز پس از فرایند ثبت نام، کد کارگاه صادر میشود؟
عوامل و مولفههای بسیاری در دریافت کد کارگاه از سوی دفتر بیمه، دخیل هستند. به عنوان نمونه، میزان شلوغ بودن دفاتر بیمه یا پیش آمدن برخی مشکلات مربوط به ثبت اطلاعات بیمه شرکت سهامی خاص، موجب تاخیر در ارسال کد کارگاه از سوی شرکت بیمه میشود. البته در یک تخمین کلی میتوانیم بگوییم که دریافت کد کارگاه بیشتر از یک ماه زمان نخواهد برد.
سوالهای متداول درباره بیمه شرکت سهامی خاص
حالا که بیمه شرکت سهامی خاص را از جهات گوناگونی بررسی کردیم، وقت آن رسیده است که به پرسشهای پرتکرار در زمینه بیمه شرکت سهامی خاص بپردازیم.
- سوال اول: هر شرکت سهامی خاص، پس از تاسیس باید چه بیمههایی را پرداخت کند؟
پاسخ: هر شرکت سهامی خاص، پس از آنکه مراحل ثبت را پشت سر گذاشت، موظف است که دو نوع بیمه کلی انجام دهد؛ یکی از این دو، مربوط به بیمه پرسنل میشود و نوع دیگر مربوط به بیمه قراردادها و پیمان هاست. در قسمتهای قبلی مقاله، این دو بیمه را بصورت دقیق بررسی کردیم.
- سوال دوم: آیا پرداخت نکردن حق بیمه کارکنان شرکت سهامی خاص، مشکل جدیای ایجاد میکند؟
پاسخ: اگر بیمه شرکت سهامی خاص توسط مدیرعامل آن پرداخت نشود، درصورتیکه یکی از پرسنل شکایت کند یا بازرسان بیمه متوجه آن شوند، شرکت مشمول جریمههای سنگین میشود.
- سوال سوم: اعضا هیئت مدیره یا مدیر عامل چگونه میتواند خود را بیمه کند؟
پاسخ: مدیرعامل یا اعضا هیئت مدیره باید از طریق روش بیمه خویشفرمایی خودشان را بیمه کنند؛ این روش تفاوتهای کوچک و بزرگی با بیمه اجباری پرسنل دارد.
- سوال چهارم: آیا اعضای هیئت مدیره یا مدیرعامل مشمول بیمه بازنشستگی میشوند؟
پاسخ: بله اعضای هیئت مدیره یا مدیر عامل، با پرداخت سهم 27 درصدی بیمه، میتوانند بازنشست شوند.
سخن پایانی
بیمه شرکت سهامی خاص به دو شکل کلی بیمه اجباری پرسنل و بیمه عقد قراردادهای عمرانی یا غیرعمرانی انجام میشود.
مدیر عامل شرکت در راستای بیمه کردن اعضای شرکت، پس از ثبت مجموعه، باید به دفاتر بیمه مراجعه کند و کد کارگاه دریافت نماید؛ پس از دریافت کد کارگاه، باید لیست پرسنل و اطلاعات هر کدام را برای بیمه ارسال کند و به صورت ماهانه، 27 درصد از حق بیمه کارکنان را به بیمه بپردازد.
در این مقاله، تلاش کردیم تا علاوه بر بیان فرایندهای بیمه شرکت سهامی خاص، نکات تکمیلی این مسئله را هم برشماریم و در پایان، به پرسشهای متداول بیمهای، پاسخ دهیم.
برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص بیمعه شرکت سهامی خاص می توانید به اپلیکیشن حقوقی شهرداد مراجعه نمایید.